Guvernul dă mai mulți bani pentru tineri. Programul ”Prima Casă” devine ”Noua Casă”
Guvernul dă mai mulți bani pentru tineri. Programul ”Prima Casă” devine ”Noua Casă”
Ultima Ora Politic

Înlocuirea programului „Prima Casă” arată că Guvernul vrea să îi fenteze pe tineri cu 2 miliarde de lei

Deputatul PMP de Bucureşti Sebastian Moise critică în termeni duri decizia Guvernului Dăncilă de a înlocui programul „Prima Casă” cu un proiect propriu denumit „O casă, o familie”.  Moise acuză lipsa de transparenţă a Executivului. „Nu a existat niciun fel de consultare publică privind această schimbare importantă, nefiind întrebaţi reprezentanţii constructorilor sau potenţialii beneficiari. Mai mult, nu s-a prezentat absolut niciun fel de studiu de impact în acest sens. În plus, ca întotdeauna, decizia se ia şi se pune în aplicare rapid, fără a exista vreun fel de predictibilitate. Practic, toţi cei care s-au apucat să construiască gândindu-se că există o legislaţie în vigoare sunt prinşi pe picior greşit de către Guvern care le dă o lovitură în moalele capului”, a afirmat Sebastian Moise.

În opinia deputatului PMP, noul program „O casă, o familie” reduce semnificativ plaja posibililor beneficiari. În forma sa actuală, este profund discriminatoriu, la limită, chiar neconstituţional. Nicăieri în lumea reală, Teodorovici nu ar putea să explice convingător de ce o familie care are venituri de 7.000 de lei se poate înscrie în program, iar alta, cu venituri de 7.200 de lei, e prea bogată pentru o astfel de măsură catalogată drept socială.

Schimbarea ţintei programului „Prima Casă” vizează, de fapt, reducerea la maximum a garanţiilor din partea statului când vine vorba de vânzarea de apartamente sau locuinţe. Practic, dezastrul fiscal – bugetar în care Guvernul PSD a băgat România face ca ei să nu mai aibă bani pentru Fondul de Garantare. Nu ar fi de mirare ca, odată cu eşecul evident al proiectului „O casă, o familie”, Executivul să anunţe că ţinta a fost atinsă şi nu trebuie să mai existe niciun fel de alocări bugetare pentru cofinanţare. Economia bugetară va fi de aproximativ 2 miliarde de lei anual”, a declarat Moise.

Reprezentantul PMP a atenţionat şi asupra faptului că noile credite care ar urma să fie garantate de stat prezintă riscuri. O persoană care are un venit de 4.500 de lei şi cumpără un apartament de 70.000 de euro ajunge în situaţia în care nivelul de îndatorare depăşeşte 45%. Dacă salariul este mai mic, nivelul de îndatorare creşte considerabil.

„Prima Casă”, program lansat de Guvernul Emil Boc în 2009, a avut trei ţinte: ajutor financiar pentru tinerii care doresc să-şi achiziţioneze o casă, sprijinirea sectorului construcţiilor în contextul prăbuşirii sale în timpul crizei economice globale şi un sprijin pentru bănci. Succesul său a fost incontestabil în atingerea tuturor celor trei obiective. Prin închiderea programului de către Guvernul Dăncilă, se pune capăt unei practici de succes pentru toţi cei implicaţi: beneficiari, bănci, constructori.

Fac un apel la Guvern, dar şi la parlamentarii Puterii, să reconsidere înlocuirea programului „Prima Casă” cu „O casă, o familie”. E o greşeală strategică majoră care va lovi în economie şi le va răpi multor tineri şansa de a avea propria locuinţă”, a concluzionat Sebastian Moise într-un comunicat remis newsteam.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii