Europarlamentarul Siegfried Mureșan
Europarlamentarul Siegfried Mureșan
Politic Social Ultima Ora

Guvernarea Dragnea goleşte România. Suntem ţara cu cea mai mare diaspora. 17% din românii care au ales să plece au studii superioare

Raport îngrijorător. România ocupă primul loc în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate. Semnalul de alarmă este tras de Banca Naţională a României, care arată că cei care aleg să plece sunt mai ales românii care au un impact direct asupra pieţei muncii.

Aproape 20% din românii cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 64 de ani, adică populaţia-ţintă pe piaţa muncii, trăiau în 2017 în altă ţară din Uniunea Europeană (UE). Este cel mai ridicat procent dintre cele 28 de ţări, potrivit studiului „Raportul asupra inflaţiei“, realizat de Banca Naţională a României (BNR). Ponderea este una importantă, în condiţiile în care media în UE este de 3,8%. Mai exact, următoarele state în clasamentul migraţiei sunt Lituania, Croaţia, Portugalia, Letonia şi Bulgaria – state care înregistrează ponderi cuprinse între 10% şi 15%. În plus, 17% din românii care au ales să plece sunt persoane cu studii superioare. „În plan structural, se acutizează deficienţele în procesul de ocupare a posturilor disponibile, alimentate, pe de o parte, de dimensiunea emigraţiei (…), iar, pe de altă parte, de inadecvarea sistemului de învăţământ la cerinţele pieţei şi de absenţa măsurilor de integrare a persoanelor inactive“, subliniază specialiştii BNR. În ceea ce priveşte posturile disponibile, poziţia României s-a deteriorat. Astfel, ţara noastră a ajuns să ocupe locul al doilea (din 43 de state), după Japonia, în ceea ce priveşte dificultăţile cu care se confruntă companiile în procesul de recrutare. Concret, 81% dintre angajatori reclamă astfel de probleme, comparativ cu o medie de 45% la nivelul ţărilor incluse în analiză. „Capacitatea economiei de a absorbi forţa de muncă a continuat să se ajusteze uşor în sens descendent, rata locurilor de muncă vacante consolidându-şi tendinţa descrescătoare observată de la jumătatea anului 2017“, arată raportul BNR.

„Trăim o dramă care nu ne interesează. Procentul uriaş de cetăţeni care părăsesc ţara este o dramă pentru România modernă. Dovedeşte că am eşuat în domeniul economic, că social stăm prost şi că politic suntem un dezastru. Şi am ajuns la acest procent, dar să nu uităm că exodul va continua în anii care urmează. Fuga din România nu se va opri prea curând şi o să fie şi mai trist peste cinci ani când o să vedem câţi români trăiesc în afara graniţelor României. Şi ca să discutăm şi pragmatic, lipsa a 20% din cetăţeni creează un gol uriaş pe piaţa muncii. Mai devreme sau mai târziu, acest gol va trebui să fie umplut. Rămâne de văzut ce soluţie vom avea şi ce se va întâmpla concret. Dar ne este imposibil să ne gândim la situaţia în care ne găsim pentru că ceea ce face PSD distruge coloana vertebrală a României“, a declarat analistul Dan Ionescu.

„Pentru români, în această fază a dezvoltării societăţii noastre, munca este o valoare emancipativă. Asta înseamnă că oamenii sunt dispuşi să muncească în condiţiile în care munca îi ajută nu să supravieţuiască, ci să se emancipeze. A supravieţui înseamnă a-ţi acoperi cheltuielile, dar emanciparea înseamnă altceva: casă, maşină, concedii în străinătate. Din păcate, veniturile în România pentru munca prestată nu reuşesc să le asigure această emancipare. Prin urmare, pleacă în străinătate, unde obţin aceste lucruri. E o problemă majoră, dar într-o lume globalizată oamenii se compară unii cu ceilalţi şi există o discrepanţă foarte mare între salariile din România şi cele din spaţiul vestic, pentru aceeaşi activitate“, arată şi psihologul Daniel David.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.