Green Deal reprezintă o șansă pe care România nu are voie să o rateze 1
Breaking News Economic Politic Social Ultima Ora

Green Deal reprezintă o șansă pe care România nu are voie să o rateze

Deputatul PNL de Argeş, Dănuţ Bica, susține că, după 1989, politicienii români au pierdut mult timp implicându-se în dispute pe teme nesemnificative, neglijând totodată rezolvarea unora dintre problemele esențiale pentru dezvoltarea țării:

            „De mult prea mulți ani, mare parte dintre politicienii români au tendința de a se implica în dispute pe teme mărunte, unele de-a dreptul sterile, în timp ce câteva dintre problemele de importanță majoră, care produc modificări structurale în economia și societatea europeană, sunt total ignorate. Cu toții recunoaștem că avem datoria să găsim acele soluții și să punem în practică acele politici prin care să eliminăm cât mai curând decalajele de dezvoltare dintre România și statele avansate din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, deși în ultimele trei decenii țara noastră a înregistrat progrese importante în plan economic și social, multe dintre reformele necesare pentru construirea unui stat demn de Europa secolului XXI nu au fost încă implementate.             Vrem sau nu să recunoaștem, în cadrul Uniunii Europene, noi, românii, mergem în destule domenii pe contrasens, riscând să provocăm coliziuni dureroase. În acest sens, atenția acordată protejării mediului înconjurător reprezintă poate exemplul cel mai semnificativ. Astfel, în timp ce statele dezvoltate elimină mașinile poluante, în România administrațiile locale conduse de PSD risipesc milioane de euro pe autobuze diesel, extrem de poluante. În vreme ce europenii sunt în plin proces de abandonare a producției de energie poluantă prin arderea cărbunilor, noi tratăm cu nepăsare potențialul enorm de producere a energiei regenerabile pe care îl are țara noastră. Nivelul de poluare a apei și aerului, gestionarea deșeurilor și calitatea alimentelor sunt alte domenii la care suntem practic corijenți.”

            Deputatul PNL Dănuț Bica afirmă este de părere că Pactul ecologic european care a fost propus de noua Comisie Europeană poate să reprezinte o șansă uriașă pentru România, dacă vom ști să gestionăm oportunitățile financiare generate de acesta:

            ,,În contextul actual, Green Deal, Pactul ecologic european prezentat de noua Comisie Europeană, poate să reprezinte o șansă uriașă pentru România. Acesta este un pachet de măsuri prin a căror implementare Europa se va transforma, până în anul 2050, în primul continent neutru din punct de vedere climatic, ca urmare a realizării tranziției către o economie verde și durabilă prin limitarea utilizării cărbunelui, a gazelor naturale, a petrolului și implicit a motoarelor pe bază de combustie. Green Deal își propune să modifice radical sectoarele energetic, de transport, agricultura și industria europeană.

            Țara noastră se situează pe locul trei, după Polonia și Germania, în privința fondurilor nerambursabile alocate prin acest program, sumele respective urmând a fi utilizate pentru realizarea de investiții publice și private, astfel încât calitatea vieții românilor să o ajungă din urmă pe cea a cetățenilor din statele dezvoltate. Mai mult decât atât, raportorul Parlamentului European pentru Green Deal este un român, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, ceea ce reprezintă încă un plus pentru noi.

            Din păcate, astăzi, la nivel național nu suntem deloc pregătiți să profităm imediat de avantajele acestui program. Guvernele PSD au lăsat în urmă o structură instituțională construită greșit și ineficace, care trebuie reformată rapid. De asemenea, trebuie elaborate urgent planuri strategice, care să conducă aceste finanțări exact acolo unde este cea mai mare nevoie pentru ca țara noastră să se dezvolte durabil.

            Green Deal reprezintă o șansă pe care România nu are voie să o rateze! Sunt convins că Guvernul liberal care va fi învestit după viitoarele alegeri parlamentare va ști să fructifice integral oportunitățile oferite de Pactul ecologic european.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.