Roger Federer: Fostul lider mondial a învins în două seturi grele
Politic Justiție Social Ultima Ora

FOTO. Protest al românilor din Elveția împotriva revocării procurorului general: “Iohannis, apără procurorii”

Mai mulți români care trăiesc în Elveția au protestat sâmbătă la Zürich față de declanșarea de către ministrul Justiției a revocării din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr.

Protestul, organizat de comunitatea Rezist Zürich a luat forma unui flashmob și s-a desfășurat sub motto-ul “Iohannis, apără procurorii”.

”Situația creată de revocarea  Procurorului General Augustin Lazăr de către Tudorel Toader, Ministrul Justiției, este una atac periculos la adresa independenței justiției. Ea reprezintă un pas grav spre autocrație. Solicităm președintelui României, dl. Klaus Iohannis, să își folosească întreaga autoritate conferită de funcția deținută pentru a apăra Ministerul Public și independența procurorilor. Cerem de asemenea Națiunilor Unite să constate încălcarea convenției anticorupție de către România și să ajute România în aceste momente critice”, se arată pe pagina de Facebook a comunității.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat pe 24 octombrie procedura de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care și semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar și ascunderea adevărului despre acest protocol.

Cateva zeci de persoane s-au strâns miercuri seară în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva demersului ministrului Justiției. Ei au cerut demisia lui Tudorel Toader.

A doua zi, Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” i-au cerut printr-un comunicat comun ministrului Justiției ”să abandoneze imediat procedura de revocare a Procurorului General, Augustin Lazăr”. Cele două asociații susțin că această procedură, criticată de Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europene, ”pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană și în Consiliul Europei și însăși existența democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ și descurajant transmis unei părți importante a corpului magistraților”.

În aceeași zi a reacționat și Comisia Europeană, care a aratat că procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr ”provoacă preocupări”, în prima reacție oficială după ce ministrul Toader a anunțat demararea procedurii.

Nici reacția președintelui Klasu Iohannis nu s-a lăsat așteptată. Șeful statului a transmis că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni.

Vineri, comunicatul comun al Asociației “Forumul Judecătorilor din România” și Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” privind susținerea lui Augustin Lazăr a fost semnat de peste o mie de procurori și judecători. Demersului i s-au alăturat și procurorii DNA, precum și judecătorii de la judecătoria Sectorului 1.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.