ENIGMELE ISTORIEI: Vlad Țepeș a fost victima unei deturnări de fonduri
Politic Ultima Ora

ENIGMELE ISTORIEI: Vlad Țepeș a fost victima unei deturnări de fonduri

Astăzi se împlinesc 562 de ani de la debutul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș, una dintre cele mai nedreptăţite personalităţi istorice ale românilor. Despre el s-a spus că ar fi fost întruchiparea cruzimii în Evul Mediu. În epoca modernă, domnitorul a fost botezat Dracula, şeful vampirilor. La baza acestei mediatizări negative nedrepte stă, de fapt, o deturnare de fonduri făcută de Matei Corvin, regele Ungariei.

ENIGMELE ISTORIEI: Vlad Țepeș a fost victima unei deturnări de fonduri

La începutul secolului al XV-lea, Imperiul Otoman a devenit un pericol major pentru Europa. Turcii au cucerit regatul Serbiei, au atacat ţinuturile de la nordul Dunării şi ameninţau Ungaria şi Austria.

În acest context se disting în luptele pentru apărarea ţinuturilor dunărene, de la nordul Mării Adriatice până în nordul Mării Negre, românii din bazinul danubian – moldoveni, munteni şi transilvăneni.

 

Legendele îl dau pe Vlad Țepeş drept cel mai sângeros dintre toţi conducătorii militari ai acelor vremuri, pentru că îşi trăgea duşmanii în ţeapă. Aceste mituri au avut la bază mai multe cronici mincinoase ale saşilor din Transilvania, care intraseră în conflict cu domnitorul muntean din În 1462, domnitorul român a luptat împotriva oştii lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, şi l-a obligat pe acesta să se retragă la Adrianopol cu toată armata sa de 120.000 de oameni. A fost una dintre cele mai răsunătoare fapte de arme din toate timpurile. Imediat după aceea, Vlad a fost trădat de boierii care îl sprijineau pe fratele său, Radu cel Frumos, şi a fost obligat să fugă în Ungaria pentru a-i cere sprijin regelui Matei Corvin, care îi era rudă prin neamul de nobili români Corvineşti. În loc să-l ajute, Matei l-a întemniţat pe nedrept timp de 12 ani. De ce?

ENIGMELE ISTORIEI: Vlad Țepeș a fost victima unei deturnări de fonduri

”Regele Ungariei primise o sumă mare de bani de la papă pentru a organiza o cruciadă antiotomană. Corvin a tocat banii pentru interesele sale din Boemia. La un moment dat, Papa l-a întrebat ce se mai aude cu acea cruciadă, iar regele Matei Corvin a dat vina pe Țepeş, după care, pentru a deturna atenţia, l-a întemniţat repede pe domnitorul muntean şi a răspândit prin toată Europa legendele saşilor legate de «însetatul de sânge»”, ne-a spus istoricul Dan Falcan.

Țepeşa fost eliberat după 12 ani, pentru a continua lupta împotriva turcilor, dar a murit într- o bătălie lângă Bucureşti, din cauza trădării boierilor din ţara Românească, în decembrie 1476. Practic, domnitorul a fost toată viaţa victima trădărilor şi a minciunii. Lucru de care nu a scăpat nici după moarte. Vlad Țepeş a fost prezentat mereu drept un monstru, în toată Europa.

În epoca modernă, el devine, prin romanul lui Bram Stoker, şeful vampirilor, iar industria cinematografică a amplificat până azi această imagine nedreaptă.

ENIGMELE ISTORIEI: Vlad Țepeș a fost victima unei deturnări de fonduri

Ordinul Dragonului a dat familiei numele de Drăculeşti

Numele original al lui Vlad Țepeş a fost Vlad al III-lea Dracul. Tatăl său, Vlad al II-lea Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, fusese membru al Ordinului Dragonului, o societate militaro-religioasă europeană, similară cu cea a Cavalerilor Templieri. De la acest Dragon’ li s-a tras numele de familie Drăculeşti, care a devenit apoi Dracula.

Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 – d. decembrie 1476), denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 144814561462 și 1476.

ENIGMELE ISTORIEI: Vlad Țepeș a fost victima unei deturnări de fonduri

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.