Tribunalul Bucureşti a constatat astăzi neregularitatea rechizitoriului DNA în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fugit din ţară şi dat în urmărire internaţională din 2016. Instanţa a anulat mai multe interceptări realizate de procurori cu ajutorul ofiţerilor SRI, în baza unor mandate de siguranţă naţională. DNA trebuie să precizeze în termen de 5 zile de la comunicare dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, informează Ziare.com. Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a mai multor încheieri date de judecători din cadrul Înaltei Curţi prin care s-a dispus monitorizarea lui Elan Schwartzenberg şi a exclus din dosar procesele-verbale ale convorbirilor şi comunicărilor telefonice interceptate. Este vorba de interceptări din anii 2011-2012. De asemenea, instanţa a exclus un raport de constatare tehnico-ştiinţifică realizat de o unitate SRI.
Politic Ultima Ora

Elan Schwartzenberg, fugit de 6 ani din țară, a vorbit despre Sebastian Ghiţă și presiunile SRI la preluarea Realitatea

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, plecat din România în urmă cu şase ani şi urmărit internaţional, a declarat, într-un interviu pentru B1 TV, că a avut în 2011 o discuţie cu Sebastian Ghiţă, acesta din urmă spunându-i că este captiv al DNA şi SRI şi riscă să ajungă în închisoare.

„M-am întâlnit în 2011 (n.r.: cu Sebastian Ghiţă) şi mi-a spus <<Îmi cer scuze pentru ce voi face. Sunt captiv la SRI şi DNA. Am intrat într-un joc foarte mare, câştig mulţi bani, dar sunt prizonier, captiv total. Dacă mă ajută scap, dacă nu, la puşcărie sau la trei metri sub pământ>> Sunt textual cuvintele lui Ghiţă (…) Îl văd ca pe un puşti care a intrat într-un joc mult prea mare. A fost controlat, dominat, şantajat de Coldea”, a declarat omul de afaceri Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat B1 TV.

Acesta a mai spus că a simţit în repetate rânduri susţinerea pe care Sebastian Ghiţă o avea din partea adjunctului SRI, Florian Coldea.

„Am fost sfătuit să intrăm în insolvenţă, am scăpat de contractul de management (n.r.: al lui Sebastian Ghiţă), iar în secunda în care CNA a acordat licenţa, echipamentele erau ale Realităţii, am înţeles că Ghiţă nu m-a minţit, avea susţinerea lui Coldea la cel mai înalt nivel. Am văzut în multe situaţii acea mână nevăzută”, a mai spus Schwartzenberg, pentru B1 TV.

Omul de afaceri a vorbit şi despre o întâlnire cu Dorin Cocoş, care a avut loc în biroul unui prieten de-al său.

„A spus că a evitat să mă sune pentru că sunt urmărit, că e rău ce fac cu Realitatea că e sub protecţia lui Coldea. Generalul Coldea i-a cerut 500.000 de euro către Realitatea ceea ce a şi făcut”, a declarat omul de afaceri.

Moderatorul interviului Sorina Matei a declarat că acesta a fost realizat marţi, la Tel Aviv.

Elan Schwartzenberg a plecat din România în vara anului 2012, cu puţin înainte de a fi citat pentru audieri la DNA în dosarul în care Sorin Blejnar era cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.

În ianuarie 2014, omul de afaceri a apărut în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel, ţară unde România nu are acord de extrădare. Era după momentul în care DNA transmisese citaţii pe numele lui, prin comisii rogatorii, autorităţile din Israel răspunzând că nu a fost găsit. În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea Media.

Procurorii anticorupţie au cerut şi au obţinut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obţinut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internaţional de statul român din iunie 2016.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a acuzat, vineri seară, presiuni din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI) în preluarea Realitatea TV, precizând că s-a întâlnit o dată cu George Maior în 2012, dar că ieşea neoficial la mese cu fostul şef SRI Bucureşti, Vasile Cămărăscu.

„După un an de investiţii, m-am trezit că lichidatorul m-a invitat la dumnealui şi mi-a spus «am niste presiuni colosale din partea SRI, în mod special. Dacă nu le vei rezolva de urgenţă, voi fi nevoit să fac nişte lucruri regretabile». Nu am înţeles ce a vrut să spună la acea vreme, foarte curând au făcut o şedinţă a asociaţiei creditorilor. Şi de unde aveam creanţă majoritară şi controlam masa credală, m-am trezit că s-a dus în favoarea lui Guşă şi Păcuraru. Piperea mi-a spus că ce face doamna Moncea cu acest caz, judecătorul sindic numit la cazul Realitatea, nu există în manualul de avocatură. Guşă şi Păcuraru mi-au falsificat semnătura pe un act pentru a rezolva această preluare ostilă”, a declarat Elan Schwartzenberg, la B1 Tv.

Omul de afaceri a precizat că s-a întâlnit o singură dată cu George Maior, nu însă şi cu Florian Coldea.

„Eu trebuia să mă duc la generalul Coldea şi nu ştiu, să îi pup inelul sau ghiulul, să îi jur credinţă, nu ştiu. Nu m-am întâlnit niciodată cu Coldea. Cu domnul Maior m-am văzut o singură dată la o discuţie după ce am preluat Realitatea. Domnul Maior m-a rugat să trec pe la generalul Coldea şi nu s-a mai întâmplat acest lucru. Pur şi simplu nu s-a mai întâmplat. Am discutat cu domnul Maior despre multiple teme, inclusiv despre Realitatea. Dorinţa lui era ca acest post de televizune să le ofere susţinere în interese naţionale. A fost o discuţie absolut legitimă. Asta se întâmpla în 2012”, a mai declarat Schwartzenberg.

Afaceristul a mai spus că se vedea ocazional şi cu fostul şef SRI Bucureşti, Vasile Cămărăscu, a cărui logodnică, Irina Chirica, a fost adusă de el în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Realitatea Tv.

„I-am oferit această poziţie considerând că este omul potrivit la locul potrivit. Exact în acea perioadă, domnul Cămărăscu a părăsit serviciul. Nu am luat-o pe Irina că era logodnica lui Cămărăscu de la SRI, am luat-o că era prietena mea de 20 de ani. Pe domnul Cămărăscu l-am cunoscut într-un cerc de prieteni din Bucureşti, mi l-au prezentat, cred că el se afla acolo 40 la sută din amiciţie, 60 la sută pentru a monitoriza, spiona în interesul SRI-ului. (….) Nu am avut niciodată o întâlnire oficială cu Cămărăscu. Mă vedeam la un mic dejun, la o masă, sunt convins că înregistra foarte multe dintre acele întâlniri. Sunt convins că toate le raporta”, a mai spus Schwartzenberg.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.