Peste 80 la sută dintre români au făcut cel puțin o donație în ultimii 2 ani
Politic

Efectele bugetului din 2019, prezentate de un deputat PSD

Deputatul P.S.D. Iași, Cîtea Vasile, vicepreședintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a prezentat în declarația politică de miercuri, 13 februarie efectele bugetului pentru anul 2019. Comisia Europeană a plasat România pe locul 4 în Europa la capitolul creștere economică, fapt ce a permis Guvernului României să construiască un buget echilibrat în care cuvântul de ordine este reprezentat de investiții, fără să se neglijeze și măsurile sociale.Bugetul propus pentru anul 2019 de către coaliția de guvernare nu este un buget de austeritate și nu este un buget al marilor tăieri. Astfel, în comparație cu bugetul din anul 2018, avem un supliment bugetar de 15,4 miliarde de lei la capitolul investiții din care doar 6 miliarde de lei sunt destinați, exclusiv, infrastructurii de transport. Un plus bugetar evident de 9,8 miliarde de lei îl înregistrăm și la capitolul educație, sănătatea fiind creditată cu un plus de 6 miliarde de lei.

Salariul minim se va majora cu 10% în timp ce salariul mediu net pe economie va ajunge la suma de 3805 lei, cu 50% mai mare decât cel din 2016. De la 1 septembrie punctul de pensie va înregistra o creștere de 15% concomitent cu creșterea pensiei minime garantată în plată de 704 lei.

Autoritățile locale vor primi o sumă de 11,4 miliarde de lei din TVA pentru acoperirea cheltuielilor și echilibrare bugetară, concomitent cu creșterea bugetului alocat UAT- urilor  pe cap de locuitor, creșterile fiind semnificative: consiliile județene o creștere de la 250 la 450/cap locuitor , primăriile de comună o creștere de la 750 la 1000 lei/locuitor.

În ceea ce privește proiectele Iașului, acestea rămân de actualitate pentru coaliția de guvernare și aici ma refer la Autostrada “Unirii”, podul peste râul Bahlui din zona Cicoarei, varianta de ocolire a municipiului Iași, Spitalul regional de urgență, Sala Polivalentă precum și noi locuințe pentru tineri.

Un alt proiect important pentru județul Iași este dezvoltarea infrastructurii de transport gaze prin construirea de două noi magistrale care urmează să deservească un număr de 19 comune. Cele două magistrale vor însuma un total de 80km. pe directiile Mogoșești-Comarna-Cozmești și Dumești-Andrieșeni.

Ca urmare a dezvoltării sistemului național de transport, este prinsă în proiect magistrala de mare capacitate Onești-Gherăești-Lețcani, cu un total de 163 km., concomitent cu deblocarea magistralei Vaslui-Iași, a doua magistrală de aprovizionare a Iașului, care va deveni funcțională în scurt timp.

Toate aceste lucrări fac parte din planul de dezvoltare a Sistemului Național de Transport Gaze naturale din România, proiect având o valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.