ÎNGRIJORĂTOR. ”Cine repară imaginea Iașului afectată de Ministerul Turismului în fața Europei?”
Politic Social Ultima Ora

După ce a rezolvat celelalte probleme, PSD schimbă capitala României

Mai mulți parlamentari PSD au depus la Senat un proiect de lege care prevede declararea minicipiului Iași drept „Capitală istorică” a României, aceștia susținând că orașul merită această recunoaștere în an centenar. Proiectul va genera dispute pentru că sunt mulți cei care susțin că Alba Iulia ar trebui să fie ”capitala istorică”.

„În anul centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei și al culturii naționale, municipiul Iași se declară „capitală istorică a României”, se arată în inițiativa legislativă a celor 17 aleși PSD depusă pe 4 iulie la Senat, prim for sesizat.

Inițiatorii mai susțin că este necesară recunoașterea morală a Iașiului, care a contribuit la Unire.

„Pornind de la promisiunea făcută de Carol I: «Măp oblig după o lungă așteptare, a face a se da lașilor o răsplătire pentru marile sacrificii, ce acest nobil orașu au făcut cauzei Unirei», inițiatorii acestui proiect legislative considerăm că, în an de centenar, trebuie să instituim o recunoaștere morală orașului care, prin elitele sale, a acceptat sacrificial fondator, pentru realizarea celui mai important proiect de țară al românilor”, potrivit expunerii de motive.

„Orașul Iași se numără printre cel mai vechi și importante așezări ale țării, în care a pulsat mereu, puternic, o autentică viață românească. Capitală de netăgăduit a Moldovei, orașul a dat patrimoniului national inestimabile valor material și spiritual, a înscris în istoria țării pagini glorioase, rămase durabil în constiință. Este cel mai istoric oraș al țării, cu un patrimoniu deosebit, cum nu găsești poate în niciun alt oraș românesc. Iașiul este al doilea oraș ca mărime al României. Pe lângp importantul rol administrative, Iașiul și-a căpătate și un faimos rol cultural dar și un important nucleu religios”, completează inițiatorii proiecului.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.