Clotilde Armand atacată de liderul PSd Sector 1, Florin Manole
Clotilde Armand atacată de liderul PSd Sector 1, Florin Manole
Politic psd Ultima Ora

Dreptul la demnitate, protejat de Codul Muncii!

Proiectul de lege iniţiat de deputatul Petre-Florin Manole, care lărgeşte definiţia actuală a discriminării, modificând Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost adoptat cu o majoritate covârşitoare de voturi marţi, 30 iunie 2020, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Scopul fundamental pe care modificările aduse Codului muncii le au este acela de a înscrie demnitatea salariaţilor în legislaţia relevantă, umplând astfel golurile care îi lăsau pe aceştia expuşi la tratamente abuzive şi transmiţând mesajul că există zero toleranţă pentru discriminarea salariaţilor români.

„După 3 ani am reuşit: proiectul care apără demnitatea angajaţilor a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, Cameră decizională. Am demarat iniţiativa legislativă după ce, în august 2017, a izbucnit scandalul angajatelor din confecţii de la o fabrică din Ploieşti jignite de către patron. Inspecţia Muncii nu a avut instrumente legale de a interveni corespunzător aşa că am modificat legislaţia pentru a putea asigura protecţia angajaţilor din România”, a subliniat Petre-Florin Manole.

Propunerea pentru modificarea şi completarea acestei legi clarifică bazele pe seama cărora concedierea este interzisă şi aduce noi definiţii şi clarificări importante în ceea ce priveşte discriminarea directă şi indirectă, hărţuirea, discriminarea prin asociere şi victimizarea.

În clar, prin modificările aduse art. 59, lit. a), este interzisă concedierea bazată „pe criterii de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată.

“Acesta este un proiect care accentuează puternic faptul că demnitatea salariaţilor români trebuie apărată”, a declarat Petre-Florin Manole.

La art. 5 sunt aduse noi menţiuni, sub forma alin. (5) – (8).

În acest sens, conform alin. (5), hărţuirea reprezintă „orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator”.

Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi se regăsesc la art. 260, alin. (1), lit. r), constând în sume de la 1.000 lei la 20.000 lei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.