Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin: 28 octombrie 312
Politic Ultima Ora

Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin

Astăzi sărbătorim Sfinții Împărați Constantin și Elena. O istorie mai puțin cunoscută despre Constantin îi leagă pe strămoșii românilor de acest împărat. Astfel, bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte MilvioRoma) a avut loc între împărații romani Constantin I și Maxentius, în anul 312. Constantin a câștigat bătălia și a devenit conducătorul unic al Imperiului Roman. În acestă bătălie el a fost ajutat foarte mult de daci, a căror memorie o va cinsti prin amplasarea de statui monumentale de daci pe ”Arcul de Triumf al lui Constantin”.

Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin: 28 octombrie 312

Cu aproximativ 20 de ani în urmă, Leonard Velcescu, un român stabilit în Franța și absolvent de belearte la Sorbona, s-a apucat să studieze statuile de daci, care sunt cu sutele în Occident, dar despre care în România nu se știe aproape nimic.

Și-a dat doctoratul pe acestă temă la Sorbona, și-a publicat doctoratul cu mare succes în limba franceză, engleză și română, a luat premii ale Academiei Române, în fine, un succes remarcabil.

După ce i-a învins pe daci, Traian le-a făcut statui monumentale

Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin 1 Au fost descoperite peste 100 de statui de daci, răspândite în toată lumea, din New York până în Sankt Petresburg

Ideea de bază a lucrării este că în lume sunt împrăștiate peste 200 de reprezentări de daci, majoritatea statui monumentale de peste doi metri înălțime, cele mai multe realizate în epoca împăratului Traian, în momentul de culme al artei clasice romane. În general, sunt reprezentări de bărbați daci meditativi, sobri. Statuile, realizate în marmură de calitate excepțională, la vremea respectivă destinată doar împăraților și zeilor, au fost amplasate la loc de mare cinste în forul lui Traian, adică în jurul celebrei Coloane. Asta după ce Traian îi învinsese pe daci. Gestul împăratului roman rămâne o enigmă.

Dacii făceau parte din trupele auxiliare ale lui Constantin cel Mare

În anul 306 d.Ch., generalul roman Constantin este proclamat împărat de către armată. Intră în conflict cu împăratul Maxențiu, vine la Roma, îl învinge pe acesta, în anul 308, și se proclamă, oficial, împărat. După care realizează un excepțional Arc de Triumf, în anul 315, la Roma, care să marcheze momentul victoriei asupra lui Maxențiu. Ei, bine, pe Arcul de Triumf, Constantin cel Mare – care va deveni primul împărat roman creștin și cel pe care îl pomenim astăzi drept Sfântul Constantin – a amplasat opt statui monumentale de daci de trei metri înălțime fiecare… să se vadă.

Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin 2

‘Aceste statui sunt plasate în zona superioară a construcției. Când o statuie, o reprezentare este pusă la înălțime, deasupra coloanelor, semnificația este de omagiere, de punere în valoare. Aici nu vorbim de reprezentarea barbarilor daci prizonieri. Prizonieri barbari avem în registrul inferior al acestui monument, la bazele coloanelor. La statuile monumentale, semnificația este cu totul alta. O ipoteză plauzibilă ar fi următoarea: acest monument este înconjurat de o friză realizată în timpul lui Constantin. În una dintre scenele frizei, Constantin își face intrarea triumfală în Roma pe un car de luptă, iar în fața carului observăm reprezentate trupe auxiliare care poartă stindardul… dacic. Stindardul ‘Draco’. Asta înseamnă că în armata lui Constantin au luptat atunci auxiliari daci. Este foarte posibil ca aceste corpuri de armată auxiliare de daci să-l fi ajutat pe Constantin la această victorie importantă. Altfel, nu văd semnificația și pare de neînțeles de ce Constantin a decis să pună opt statui monumentale de daci în registrul superior, în registrul de onoare, pe Arcul său de Triumf’, ne-a explicat Leonard Velcescu.

Ca atare, este foarte posibil ca dacii să fi contribuit la instituționalizarea creștinismului în lume. Aici ar fi de adăugat ceva. În România a fost descoperit, în secolul XVIII, un obiect creștin numit ‘Donariul de la Biertan’, care este un obiect din epoca constantiniană. Ca atare, acei daci care l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină împărat este posibil să fi fost deja creștinați.

Simbolul crucii este impus de Constantin însuși, primul împărat creștin al Imperiului Roman (creștinat în anul 312), cu ajutorul dacilor – ridicat ulterior de Biserică în rândul Apostolilor.

Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin: 28 octombrie 312

Vă prezentăm cele mai importante evenimente istorice ale zilei de 28 octombrie:

  • 293: Împărații romani Dioclețian și Maximian îl numesc pe Galerius ca Cezar; începe perioada celor patru conducători cunoscută sub numele de tetrarhie.
  • 996: Otto al III-lea în vârstă de șaisprezece ani este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman.
  • 1363: Elisabeta de Pomerania se căsătorește la Cracovia cu împăratul Carol al IV-lea și va fi încoronată luna viitoare ca regină a Boemiei. Căsătoria a ajutat la ruperea colației anti-cehe condusă de Ducele Rudolf al IV-lea al Austriei.
  • 1403: Henric al III-lea al Castiliei îl trimite pe Ruy González de Clavijo ca ambasador în fața lui Timur Lenk pentru a discuta posibilitatea unei alianțe între Timur și Castilia împotriva Imperiului otoman.
  • 1420: În calitate de Regentă, soția regelui Franței, Isabeau de Bavaria, semnează Tratatul de la Troyes, prin care își reneagă propriul fiu, pe Delfinul Carol, recunoscându-l pe ginerele ei, Henric al V-lea al Angliei, drept moștenitor al Coroanei franceze.
  • 1502: Insula Sfânta Elena este descoperită de exploratorul portughez João da Nova.
  • 1674: Nobilimea îl alege pe Jan Sobieski rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei.
  • 1712: Capitala Rusiei a fost mutată de către țarul Petru I de la Moscova la Sankt Petersburg.
  • 1814: Se încheie Bătălia de la Arcis-sur-Aube din cadrul Războiului celei de-a Șasea Coaliții. Trupele franceze conduse de Napoleon sunt nevoite să se retragă în fața trupelor austriece conduse de Schwarzenberg.
  • 1821: Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.
  • 1877: Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența – expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.
  • 1881: Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.
  • 1904: La Paris a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).
  • 1924: În încercarea de a demonstra superioritatea lor intelectuală comițând „crimă perfectă”, doi studenți bogați de la Universitatea din Chicago, Nathan Leopold și Loeb Richard Junior, l-au răpit și ucis pe Robert „Bobby” Franks în vârstă de 14 ani. Au simulat o răpire, apoi au trimis o notă de răscumpărare familiei victimei.
  • 1927: Lindbergh a aterizat la Paris, după primul zbor solitar traversând Atlanticul.
  • 1961: A avut loc premiera spectacolului „Cum vă place”, de William Shakespeare, în montarea lui Liviu Ciulei, la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, cu Clody Bertola în rolul Rosalindei, moment de referință pentru dezvoltarea teatrului românesc.
  • 1971: A avut loc, la București, prima audiție a compoziției „Masa Tăcerii”, de Tiberiu Olah, lucrare ce încheie tripticul său brâncușian.
  • 1972: Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth.
  • 1981: Metro-Goldwyn-Mayer cumpără United Artists de la Transamerica Corporation pentru 380 milioane $ după eșecul filmului Heaven’s Gate care a înregistrat pierderi de 44 de milioane de dolari.
  • 1982: Trupa rock Queen a lansat albumul Hot Space.
  • 1982: Constantin Dăscălescu este numit prim-ministru al României, succedându-i lui Ilie Verdeț. A demisionat la 22 decembrie 1989, la cererea revoluționarilor care ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.
  • 1991: În apropiere de Madras a fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „părintele națiunii”.
  • 1999: In orasul Bacau,s-au nascut doua gemene care urmau sa schimbe decursul istoriei.
  • 2000: Ceremonia dezvelirii Monumentului Corneliu Coposu la Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la nașterea fruntașului țărănist.
  • 2003: Un cutremur a lovit nordul Algeriei, omorând mai mult de 2.000 de oameni.
  • 2004: A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene; a fost semnat un protocol prin care se afirma susținerea Rusiei de către UE pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.
  • 2004: Comitetul ONU împotriva torturii a cerut explicații Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii în legătură cu tratamentele inumane aplicate deținuților irakieni.
  • 2005: La Kiev, Ucraina, România, reprezentată de Luminița Anghel și trupa Sistem, s-a clasat pe locul trei la cea de-a cinzecea ediție Eurovision. Câștigătoarea ediției a fost Grecia.
  • 2006: Populația Muntenegrului a votat prin referendum separarea de uniunea statală cu Serbia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.