Cristian Preda îi cere lui Tudorel Toader să oprească extrădarea jurnalistului turc: Guvernul Dăncilă se descalifică de tot în UE
Politic Social Ultima Ora

Cristian Preda îi cere lui Tudorel Toader să oprească extrădarea jurnalistului turc: Guvernul Dăncilă se descalifică de tot în UE

Europarlamentarul Cristian Preda cere ministerului justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe numele căruia procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Ziarul ”Zaman România” a anunțat miercuri dimineața că ziaristul Kamil Demirkaya a fost ridicat în această dimineață de acasă, ”în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan”

”Cer Ministerului Justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a rețelei lui Gulen. De fapt, Demirkaye conduce redacția bucureșteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Nimic mai onest. Autoritățile române sunt ținute de angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol. Or. Turcia e acum o asemenea țară. Dacă guvernul Dăncilă face așa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul”, spune Cristian Preda pe Facebook.

Potrivit Zaman România, Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

”La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General”, se arată în comunicatul publicației.

Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.

Ziarul ”Zaman România” anunță că este alături de familia ziaristului și cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.

”Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist , scriind despre abuzurile puterii de la Ankar”, se mai arată într-un comunicat.

Zaman România publică materiale pro-Gulen și anti-Erdogan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.