Consiliul Minorităților Naționale îi cere demisia lui Dorin Florea pentru afirmații rasiste 1
Breaking News Politic Social Ultima Ora

Consiliul Minorităților Naționale îi cere demisia lui Dorin Florea pentru afirmații rasiste

Consiliul Minorităților Naționale (CMN) îi cere lui Dorin Florea să își dea demisia din funcția de primar al orașului Târgu Mureș în urma afirmațiilor care, spun ei, amintesc de perioada în care statul controla dreptul de a naște copii. CNM îi solicită lui Florea și să își ceară scuze în mod public.

Potrivit unui comunicat al CMN transmis, joi, afirmațiile lui Dorin Florea amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii.

„La inițiativa UDMR și a Partidei Romilor Pro-Europa membrii Consiliului Minorităților Naționale (CMN) au adoptat o declarație comună, prin care condamnă afirmațiile rasiste ale lui Dorin Florea. Declarația comună constată că afirmațiile primarului sunt discriminatorii, instigă la ură, respectiv contravin mai multor prevederi ale Constituției. Suntem ferm convinși că nimeni nu poate controla viața intimă și familială. Aceste afirmații ne amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii. Cine afirmă așa ceva, nu are ce căuta într-o funcție publică! Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-și ceară scuze în mod public de la comunitatea romă și, totodată, să demisioneze din funcția pe care o ocupă”, se arată în comunicat.

Membrii Consiliului Minorităților Naționale amintesc faptul că orașul Târgu Mureş este un un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care conviețuiesc paşnic de sute de ani.

„Prin afirmațiile sale, primarul Dorin Florea, a incitatat populația din Târgu Mureș și țară, la ură și discriminare împotriva minorității rome”, se mai arată în comunicat.

Consiliul Minorităţilor Naţionale este un organ consultativ al Guvernului României, fiind format din reprezentanţii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat, miercuri, pe primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, cu suma de 10.000 de lei, și a constatat că afirmațiile lansate de acesta în spațiul public sunt „extrem de rasiste”. Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi, în urma afirmațiilor lui Florea, pe Facebook, cum că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. El a propus, astfel, introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii. Ulterior, Dorin Florea a venit cu explicații.

El a afirmat pentru MEDIAFAX că propunerea vizând anchetele sociale în cazul femeilor din categorii defavorizate care nasc nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, avertizând că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.