ANUNȚ de ULTIM MOMENT pentru românii care merg la Alba Iulia de Centenar
Politic Justiție Social Ultima Ora

Documente rare: Ce fel de AUTONOMIE au cerut minoritățile la 1918: ”Poporul săsesc, membru al imperiului român…”

 UDMR cere, prin șantaj politic la PSD, să se voteze o lege în Parlamentul României pentru o autonomie speciale pentru județele unde există minoritate maghiară și județele care aparțin unor regiuni istorice. În acest context prezentăm un document în care sașii explicitau, la vremea respectivă, despre ce fel de autonomie era vorba în 1918: ”Fiecare popor are să fie condus, instruit, administrat, judecat în limba sa”. Deci, nu era vorba despre autonomie TERITORIALĂ pe criterii etnice! Iar acele drepturi lingvistice se regăsesc deja în legislația României, o țară locuită majoritar de români. Mențiune: ”judecat în limba sa” nu înseamnă judecători de o anumită etnie, ci translator în timpul procesului. Justiția nu poate fi etnică, ea este universală.

Documente rare: ”Poporul săsesc, membru al imperiului român…”

”Reprezentanții autorizați ai poporului săsesc, întrunindu-se la Mediaş în 8 ianuarie 1919, au hotărât ca de aici încolo poporul săsesc să se considere pe sine ca membru al imperiului român”. Acesta este mesajul sașilor din Transilvania față de Marea unire de la 1818. Documentul este redat în ”Revista 100”. I se spune ”imeriul român” pentru la vremea respectivă unirea unor teritorii de o asemenea anvergură sub o singură conducere politică era considerată de natură imperială, iar temenul ”român” se referea nu atât la conducerea politică a statului, ci sub aspectul componenței etnice, după cum vom vedea mai jos. Sașii de atunci recunoșteau că românii sunt majoritari în România Mare.

La acea întrunire, sașii declarau că ”fii și ficele acestui sârguincios popor  încetează astăzi de a mai fi cetățeni ungari: ei sunt cetățeni ai statului român. Iar statul român, fără doar și poate, le va acorda toată ocrotirea de care dânșii se fac și se vor face vrednici”.

Manifestul, în traduce, este următorul:

”Comitetul central săsesc completat, în unire cu sfatul naţional german-săsesc ardelean au adus în 8 ianuarie 1919 la Mediaș următoarea hotărâre unanimă:

Evenimentele mondiale au creat fapte nouă în teritoriu, unde poporul sașilor ardeleni și-a întemeiat cu cinste lăcașul înante de aceasta cu aproape 800 de ani. Regele Ferdinand al României, în decretul său din 27 Decemvrie 1918, vestește că a luat stăpânire pe acest teritoriu.

Poporul cel mai numeros al Ardealului și al părților mărginașe ale Ungariei a declarant, în adunarea sa naţională de la Alba-Iulia, alipirea la România a Ardealului și părților din Ungaria locuite de români, se înființează un teritoriu, a cărui înjghebare se întemeează pe raporturile etnografice. În fața acestor fapte și convingeri, că aici este vorba de îndeplinerea unui proces istoric, poporul săsesc din Ardeal, pe baza dreptului de liberă disunere de sineşi, proclamă alipirea sa la regatul Romania, şi trimite poporului român salutari frăţeşti şi felicitări călduroase la realizarea  idealelor sale naţionale. Poporul săsesc al Ardealului prin aceasta ţine seama  nu numai de desvoltarea istorică, ci şi de preturile inerente ale poporului român, căruia poporul săsesc îi aduce destoinicia sa moştenită din timpuri vechi, îl va întâmpina pe acesta cu sentimente de bunăvoinţă şi dreptate. Poporul săsesc, care în curs de veacuri a avut administraţie propie constituţională, ce i-a fost luată pe nedrept şi împotriva asigurării solemne şi legale, nădăjduieşte mai departe, că nu i se va face  cu neputinţa să se afirme şi să se dezvolte totdeauna că o unitate naţională şi politica conştientă de sine, presupunând că noul stat îi va oferi şi dă bucuros tot ce aparţine condiţiei sale de viaţă. Garanţia pentru aceasta se afla în hotărârea adunării naţionale romane dela Alba-Iulia, unde s-a enunţat, că fiecare popor are să fie condus, instruat, administrat, judecat în limba sa şi prin fiii săi, iar în legislativă şi în guvern să-şi aibă reprezentanţii potriviţi, care să-i asigure autonomia bisericească şi şcolară, şi în general să chezăşuească o luare în seama dreapta şi bine voitoare a tuturor drepturilor liberale, naţionale, politice, economice şi culturale ale popoarelor, va să zică şi ale poporului nostru.

Documente rare: ”Poporul săsesc, membru al imperiului român…”

Poporul săsesc aprobă pe mai departe hotărârea adunării naţionale de la Alba-Iulia, prin care la congresul de pace are să asigure dreptatea şi libertatea deopotrivă pentru naţiunile mari şi mici, şi vede în acestea o garanţie durabilă pentru pacea popoarelor. Sperează şi doreşte, ca şi ceilalţi locuitori germani din noul stat să se alăture la procedarea sa și își exprimă nădejdea că drepturile ce i se cuvin se vor recunoaște pentru ceilalți germani și că legătura politică și ca popor a tuturor germanilor în noul stat va fi recnoscută.

În deplină conștiență a importanței hotărârii sale, poporul săsesc se consideră pe sine de azi înainte ca membruu al imperiului român, fii și fiicele sale ca cetățeni ai acestui stat.

Poporul nostru roagă pe Dumnezeu ca pasul plin de răspundere pe care s-a simțit dator să-l facă, să-l îndrepteze spre bine și să-l facă săîmpărtășească de binecuvântarea SA”.

Documentul apare pentru prima dată în ”Telegraful Român” nr. 152, Sibiu, 30 Decembrie 1918.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.