CATASTROFĂ. Fiecare cetățean român pierde anual 1.954 de euro din cauza corupției statului
Politic Justiție Ultima Ora

CATASTROFĂ. Fiecare cetățean român pierde anual 1.954 de euro din cauza corupției statului

Un raport al Grupului Verzilor din parlamentul European a calculat că impactul anual al corupției în întreaga Uniune Europeană este de 904 miliarde de euro, iar în România este de 38,6 miliarde. Este de două ori mai mukt decât toate cheltuielile pentru asistență socială. Altfel spus, Rezultatele se bazează pe datele unei cercetări din 2016 realizate de organizația americană Rand.

Verzii – unul dintre puținele grupuri din PE care urmăresc constant fenomenul corupției în UE – au calculat că pierderea anuală produsă în România de fenomenul corupției, la paginile 50 – 51, e de nouă ori mai mare decât bugetul de stat alocat Educației sau mai mult decât dublu față de bugetul acordat pensiilor.

Cu acești bani ar putea fi cumpărate 24 de miliarde de sticle de bere sau 15 miliarde de sticle de vin roșu pe an, mai arată raportul citat.

Pierderea cauzată de corupție s-ar putea traduce prin suma de 1.954 de euro pierdută anual de fiecare cetățean român.

Corupția este o prioritate pentru cetățenii români, mai arată raportul, arătând că 68% dintre respondenții unui sondaj spun că sunt afectați în viața de zi cu zi.

”Această cifră este de aproape 5 ori mai mare decât bugetul de asistență medicală al țării (aproape 7,9 miliarde de euro) și mai mult decât dublul sumei cheltuite pentru persoanele în vârstă (13,8 miliarde de euro).
Această cifră este de peste 21 de ori mai mare decât bugetul de poliție (1,6 miliarde EUR); sau peste 86 de ani de dimensiunea bugetului pentru serviciul de pompieri (713 milioane EUR).
Este de 2,968 ori mai mare decât bugetul pentru locuințe (aproximativ 12 milioane de euro) și
în jur de 16 ori bugetul pentru familie și copii (2,2 miliarde de euro).
Banii pierduți pentru corupție în România sunt în jur de 20 de ori mai mari decât boala și dizabilitatea (aproape 1,7 miliarde de euro).
”România cheltuiește 4,1 miliarde de euro pentru educație, ceea ce înseamnă că banii pierduți pentru corupție sunt de aproape 9 ori mai mult decât atât.
Într-adevăr, banii pierduți pentru corupție sunt aproape de două ori mai mari decât cheltuielile sociale totale (19 miliarde EUR)” arată raportul,.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.