Comisia Europeană lovitură pentru România
Comisia Europeană lovitură pentru România
Politic Ultima Ora

Ecopolitic: ”Realitatea” de la București contrazisă de Bruxelles – doar 67% rată de absorbție a Fondurilor EU; Comisia Europeană îi dă dreptate lui Teodorovici și cere întâlnire cu Boloș

Comisia europeană, conform documentului obținut în exclusivtate de ecopolitic.ro, i-a transmis o scrisoare ministrului Boloș prin care-l anunța că rata de absorbție a Fondurilor europene, din ciclul financiar 2014-2020, este de doar 67% și-i cere o întâlnire cât mai curând posibil pentru clarificarea mai multor probleme identificate.

  • Mai mult decât atât, Comisia-i cere ministrului Boloș acest dialog pentru a clarifica aspecte cu privire la acțiunile specifice necesare pentru evitarea riscurilor de dezangajare*.

Saptămâna trecută, atât premierul Nicolae Ciucă cât și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunțau că rata de absorbţie a fondurilor europene se apropie de 80% și „până la finele anului atingem obiectivul de minim 90%”.

În cadrul documentului se mai prezinta și alte aspecte îngrijorătoare legate de acest ciclul financiar 2014-2020, pe care le puteți observa notate de Comisia Europeană în scrisoarea către ministrul Boloș, pe care am redat-o integral.

Comisia Europeană lovitură pentru România
Comisia Europeană lovitură pentru România

Fostul ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, avertiza încă de acum câteva săptămâni că ”pentru România, anul 2023 se prefigurează a fi un nou eșec, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, estimarea de pierdere a acestora fiind de peste 3 miliarde de euro, din toate sumele care trebuie cheltuite până la finele acestui an.

”Șansele de evitare a unui dezastru sunt mici, dar există! Asta presupune, din partea autorităților, mai puțină aroganță, deschiderea la dialog şi acceptarea expertizei în acest domeniu, a acelei expertize, care a mai salvat România din situații similare.”, a mai declarat Teodorovici pentru site ul puterea.ro.

Scrisoare către ministrul Boloș
Scrisoare către ministrul Boloș

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.