BOMBĂ! Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului Roșia Montană la UNESCO 1
Politic Ultima Ora

BOMBĂ! Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului Roșia Montană la UNESCO

Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a site-ului Roșia Montană la UNESCO, deși premierul a fost informat prin mai multe memorandumuri și note de către ministerul finanțelor asupra posibilelor consecințe ale listării, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, o primă consecință asupra cărora a atras atenția ministerul ar putea fi pierderea procesului de arbitraj de la Washington, unde statul român a fost dat în judecată de compania canadiană Gabriel Resources și solicită despăgubiri în valoare de câteva miliarde de euro.

Aceste informații ar fi fost transmise prin memorandum Guvernului și prezentate atât de fostul ministru de finanțe cât și de secretarul general al ministerului în mai multe ședințe de guvern din cursul acestui an.

Pe de altă parte, listarea la UNESCO presupune o serie de cheltuieli din partea statului român pentru conservarea minelor și a patrimoniului din Roșia Montană. Potrivit surselor G4Media.ro, ministerul de finanțe a informat guvernul că sumele s-ar putea ridica la câteva sute de milioane de lei pe an.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș, dar cererea a fost retrasă de Guvernul Dăncilă.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Însă nici Guvernul Orban, nici Guvernul Cîțu nu și-a asumat printr-o decizie formală, adoptată într-o ședință cu miniștrii cabinetului, opțiunea de a continua demersurile de listare, având în vedere posibilele consecințe, asupra cărora avertizase Ministerul Finanțelor condus de Alexandru Nazare, schimbat între timp din funcție.

Mai mult, în procesul-verbal de predare – primire al ministerului, Florin Cîțu – care a preluat funcția de interimar la finanțe – ar fi omis să treacă memorandumurile primite pe tema procesului de arbitraj cu Gabriel Resources. Fostul ministru de finanțe, Alexandru Nazare, a făcut chiar o adresă scrisă prin care solicita rectificarea procesului-verbal, pentru a fi consemnate documentele care atrag atenția asupra consecințelor listării Roșiei Montană la UNESCO.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.