BOMBĂ! EMIL BOC A ELIMINAT PENSIILE SPECIALE! PONTA ȘI DRAGNEA LE-AU REINTRODUS 5
Exclusiv Politic Ultima Ora

BOMBĂ! EMIL BOC A ELIMINAT PENSIILE SPECIALE! PONTA ȘI DRAGNEA LE-AU REINTRODUS

7 dintre principalele 8 tipuri de pensii speciale pe care statul român le plătește în momentul de față au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc și reintroduse, în 2015 și în 2016, de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea.

Curtea Constituțională a acceptat, în urmă cu zece ani, suprimarea acestor pensii speciale, și există chiar și hotărâri pronunțate de CEDO care au spus că tăierea lor a fost legitimă,scrie riseproject.

În realitate, 7 din 8 tipuri de pensii speciale pot fi tăiate oricând.

E vorba de pensiile speciale acordate militarilor (MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS), parlamentarilor, funcționarilor parlamentari, angajaților de la Curtea de Conturi, diplomaților, grefierilor și celor din aviația civilă. CCR a judecat cu 10 ani în urmă tăierea lor și a declarat-o constituțională.

Singura pensie specială pe care deciziile CCR din anii anteriori au menținut-o în vigoare este cea a magistraților și a consilierilor de la Curtea de Conturi (îngemănată, prin lege, cu cea a magistraților).

Avocatul Augustin Zegrean, președinte al Curții Constituționale la momentul la care instanța a adoptat aceste decizii, spune că CCR nu ar avea cum să respingă astăzi o lege de eliminare a pensiilor speciale, în caz că ea ar fi similară cu cea pe care a acceptat-o cu zece ani în urmă.

BOMBĂ! EMIL BOC A ELIMINAT PENSIILE SPECIALE! PONTA ȘI DRAGNEA LE-AU REINTRODUS 6

În 2010, în plină criză economică, administrația Emil Boc a eliminat toate pensiile speciale introduse de majoritățile parlamentare anterioare. Și pe cele la introducerea cărora contribuise propriul partid, și pe cele care erau opera altor partide.

Boc a redus pensiile civile la fracțiunea plătită prin Casa de Pensii (rezultată din contribuțiile la asigurările sociale).

Iar pe cele militare le-a recalculat după criteriul contributivității.

Toate pensiile speciale eliminate de Boc și confirmate ca fiind tăiate, în mod legitim, de către CCR și CEDO, au fost reintroduse în perioada 2015-2016, de către PSD-ul condus de Victor Ponta, respectiv, Liviu Dragnea.

Opera lui Ponta a fost continuată, peste timp, de Viorica Dăncilă care, în 2019, a introdus o serie nouă de pensii speciale, pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Acestea nu se află încă în plată, dar vor intra în plată pe 1 ianuarie 2021.

BOMBĂ! EMIL BOC A ELIMINAT PENSIILE SPECIALE! PONTA ȘI DRAGNEA LE-AU REINTRODUS 7

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.