APEL DIN PARLAMENT! Avem o singură şansă să atingem ţintele de reciclare – implicarea tuturor! 1
Politic Ultima Ora

APEL DIN PARLAMENT! Avem o singură şansă să atingem ţintele de reciclare – implicarea tuturor!

Situaţia deficitară în care ne aflăm în prezent, în ceea ce priveşte deşeurile colectate şi reciclate, este rezultatul cumulat al unor politici incoerente, care au dus la amânări al termenelor de conformare ani la rând.

În plus, ne-am confruntat cu o lipsă de implicare a factorilor angajaţi în circuitul economic al deşeurilor, precum şi cu absenţa resposabilizării populaţiei.

2021 este un an în care nu mai putem nega realitatea. Sintagma „reformă profundă” în gestionarea deşeurilor trebuie să devină obligatoriu stare de fapt, nu numai din cauza penalităţilor iminente pe infringement, ci şi pentru că, efectiv, nu mai putem trăi aşa – râurile sunt sufocate de peturi, depozite ilegale de deşeuri acoperă terenuri întregi, suferim frecvent din cauza poluării aerului, generată de arderile de deşeuri.

La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-au demarat primele etape pentru punerea în funcţiune a sistemului de garanţie-returnare la ambalaje, având ca termen 1 ianuarie 2022 şi este preconizată extinderea la nivel naţional a colectării selective şi a sistemului „plăteşti pentru cât arunci”.

Este îmbucurător faptul că au loc dezbateri pe aceste subiecte şi pe modalităţile concrete de implementare a obiectivelor expuse, însă ceea ce mă îngrijorează este reticenţa, pe care o manifestă încă o parte a entităţilor implicate.

Este nevoie de angajament din partea tuturor – autorităţi publice locale, producători, comercianţi, colectori, reciclatori şi nu în ultimul rând, cetăţeni – pentru ca acest sistem naţional de garanţie-returnare să devină operaţional şi eficient.

În viitorul apropiat, avem avantajul unor resurse financiare puse la dispoziţia României şi pentru domeniul deşeurilor prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, fondurile disponibile în perioada de programare 2021 – 2027, Administraţia Fondului pentru Mediu şi bugetul de stat.

Nu mai putem folosi deci scuza că nu există bani. Infrastructura adecvată, circuite şi responsabilităţi clare, ghiduri şi norme explicite, campanii de informare şi conştientizare a populaţiei şi, de ce nu, amenzi în caz de neconformare, trebuie să se regăsească pe lista de priorităţi imediate în zona de gestionare a deşeurilor, astfel încât să reuşim să ajungem la standardele europene şi să ne bucurăm de beneficiile unui mediu curat”,spune deputatul PNL, Glad Varga.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.