Alertă. UDMR dă lovitura judecătorilor Curții Constituționale. Le limitează drepturile 1
Breaking News Justiție Politic Ultima Ora

Alertă. UDMR dă lovitura judecătorilor Curții Constituționale. Le limitează drepturile

Senatorii vor dezbate, ca for decizional, în plenul de miercuri, un proiect de lege inițiat de UDMR care limitează termenul de pronunțare al CCR la 30 de zile. Fostul judecător al Curții Petre Lăzăroiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că propunerea legislativă este de domeniul utopiei.

Inițiatorii proiectului au declarat că este inadmisibil ca procesul legislativ să întârzie din cauza unei dezbateri prelungite.

„E greu de presupus că un termen de 30 de zile ne va înlemni şi vom judeca în 30 de zile. E frumos, dar e de domeniul utopiei. Cel mai bine ar fi ca toate legile, înainte de promulgare, să fie trimise la Curte, şi să nu fie promulgate fără avizul Curţii”, a afirmat Petre Lăzăroiu, pentru MEDIAFAX.

Liderul senatorilor UDMR Attila Cseke a afirmat că inițiativa legislativă se referă doar la sesizările pe legile adoptate de Parlament, care nu sunt atât de complexe.

„Nu se referă legea la toate sesizările de neconstituţionalitate. Altfel, evident, s-ar intra într-un blocaj la CCR, de exemplu, dacă ar primi şi sesizările pe legi aflate în vigoare venite de la instanţe judecătoreşti, care sunt foarte multe… acolo nu poţi să institui un termen pentru că CCR nu s-ar putea pronunţa într-un anumit termen, evident, ci la proiectele de legi, e o categorie aparte, care sunt atacate şi considerăm că un termen este binevenit”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Cseke Attila.

Senatorul PNL Alina Gorghiu consideră că și ideea de a apela atât de des la Curtea Constituțională este greşită.

„Probabil va fi o aglomerare a Curţii, dacă sesizările se vor face în acelaşi ritm, dar sper ca după alegeri să se tempereze această bătălie făcută inutil, dusă inutil la Curte, în loc s-o duci la Parlament… atunci cred că lucrurile se vor rezolva”, a declarat Alina Gorghiu.

Gorghiu a adăugat că va introduce un amendament la proiectul de lege, prin care termenul de pronunţare să fie de 45 de zile, pentru inițiativele complexe.

„Voi cere colegilor mei să accepte un termen special, de 45 de zile, nu de 30, pentru redactarea, motivarea hotărârilor de la Curtea Constituţională, dar pentru acele proiecte complexe”, a conchis senatorul PNL.

Proiectul de lege al UDMR a fost adoptat de Camera Deputaţilor în anul 2017. Senatul este for decizional pe propunerea legislativă.

(sursa: Mediafax)

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.