Tragedie la Constanța
Tragedie la Constanța
Politic Ultima Ora

ALERTĂ. Industria jocurilor de noroc este scăpată de sub control. Fost parlamentar liberal, semnal de alarmă pentru politicieni

Parlamentarii au adoptat o lege prin care, se interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de instituțiile de învățământ, a locurilor de joacă pentru copii, a instituțiilor de credit, financiare nebancare ,  a celor de cultură sănătate, cu caracter social, de culte religioase.

Fostul deputat PNL, Maria Grecea spune că legea care prevede funcționarea sălilor de jocuri de noroc, nu va avea efectele dorite, adică, reducerea dependenței de acest flagel, întrucât, actul normativ nu prevede prevenirea celor dependenți de jocurile de noroc, ci mai degrabă, va amplifica fenomenul.

”Când populismul și fățărnicia ating cote maxime…

Zilele trecute aflam cum, o serie de parlamentari de la toate partidele, s-au gândit să impună restricții pentru operarea jocurilor de noroc.

Poate că nu e nimic nou, astfel de măsuri ”împotriva” jocurilor de noroc se adoptă de ani de zile, însă fără efect. Nu a scăzut nici numărul jucătorilor și nici numărul celor care suferă de ludomanie… Ba din contră, numărul sălilor a crescut, iar canalele media sunt inundate de publicitatea plătită de operatorii de jocuri și pariuri.

De data aceasta, însă, parlamentari de la toate partidele s-au grăbit să adopte o propunere lipsită de logică.

Astfel, se propune interzicerea desfășurării activității de organizare a jocurilor de noroc în spații situate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali a unităților și instituțiilor de învățământ, unor locuri de joacă pentru copii, unor instituții de credit (??) sau unor instituții financiare nebancare (??), unor așezăminte de cultură (??), sănătate, cu caracter social (??), de culte religioase și altele asemenea.

Practic, organizarea jocurilor de noroc se va putea realiza…în câmp! Pe lângă faptul că nu înțeleg legătura dintre muzee, teatre, circuri și jocurile de noroc, mă întreb dacă inițiatorii știu că un act administrativ, așa cum este licența de organizare, nu poate fi revocat sau anulat.

Mă întreb, totodată, ce va face operatorul economic care deține o sală de jocuri de noroc lângă care, ulterior, se deschide o bancă sau un loc de joacă pentru copii…

Astfel de măsuri arată doar incapacitatea politicienilor de a aborda, în mod eficient, un fenomen care capătă, într-adevăr, dimensiuni îngrijorătoare.

De ani de zile ONJN nu are o conducere numită.

De și mai mulți ani, nu se aplică o prevedere legală care presupune înființarea unei structuri care să se ocupe de combaterea efectelor ludomaniei, deși operatorii plătesc o cotă din încasări pentru acest demers.

Programul Joc Responsabil trebuia implementat încă de acum 10 ani, conform unor directive europene.

Controalele lipsesc, la fel ca măsurile de informare și prevenție.

Dacă actuala legislație din materia jocurilor ar fi respectată și dacă se făcea în mod corect monitorizarea pieței jocurilor, nu se ajungea la astfel de demersuri penibile.

Senatorul Ştefan Radu Oprea declară că PSD va vota iniţiativa, dar asta nu rezolvă problema celor care sunt dependenţi de jocurile de noroc.

Păi, de ce o mai votați? Mai mult decât atât, mă întreb dacă inițiatorii au analizat impactul bugetar pe care îl va avea închiderea a sute sau mii de astfel de localuri.

Cum vor fi compensate aceste pierderi? Interzicerea acestor activități nu este o soluție reală de protecție a tinerilor.

Aceștia vor merge si pe câmp, si pe munte, ca să joace, daca nu sunt informați corect cu privire la riscurile la care se expun si daca nimeni nu vine în întâmpinarea lor cu programe preventive!

Ca și în cazul asigurărilor RCA, statul, prin entitățile pe care le are pentru a monitoriza un domeniu, nu își face treaba, iar efectele le resimt doar oamenii de rând…”, spune fostul deputat PNL, Maria Grecea.

Fostul deputat PNL, Maria Grecea critică legea anti-păcănele
Fostul deputat PNL, Maria Grecea critică legea anti-păcănele

DOCUMENT

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.