ALERTĂ în justiție. Nu toți judecătorii și grefierii sunt în Grevă pentru Pensii Speciale. Ei au spart protestul 1
Breaking News Justiție Politic Ultima Ora

ALERTĂ în justiție. Nu toți judecătorii și grefierii sunt în Grevă pentru Pensii Speciale. Ei au spart protestul

Instanțele din mai multe județe din țară se află în grevă în semn de protest pentru intenția Parlamentului de elimina pensiile speciale pentru magistrați și parlamentari, vot ce va di dat pe 28 ianuarie.

Nu toți judecătorii și grefierii s-au raliat însă protestului. Concret, magistrații de la Oradea au decis să nu protesteze încă împotriva măsurii anunțate de actualul guvern.Va fi „evaluată necesitatea promovării altor demersuri în vederea apărării şi restabilirii normelor legale de protecţie împotriva oricăror imixtiuni ce afectează independenţa judecătorilor”, au transmis magistrații.

Biroul de informare şi relaţii publice al CA Oradea a informat, într-un comunicat de presă, că în cursul zilei de marţi a avut loc Adunarea generală a judecătorilor instanţelor din circumscripţia Curţii (Bihor şi Sau Mare), „pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la cele două propuneri legislative, ce au ca obiect abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate”.

ALERTĂ în justiție. Nu toți judecătorii și grefierii sunt în Grevă pentru Pensii Speciale. Ei au spart protestul 2

În urma discuţiilor, Adunarea generală, cu unanimitate de voturi, s-a pronunţat împotriva proiectului legislativ, considerând că „măsura drastică de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor este de natură să aducă atingere gravă principiului independenţei judecătorilor ce are ca şi componentă inclusiv asigurarea stabilităţii financiare a acestora, atât pe perioada desfăşurării activităţii, cât şi după pensionare, nesocotind specificul profesiei de magistrat, precum şi interdicţiile/incompatibilităţile numeroase şi continue instituite pe toată perioada exercitării profesiei”.

În ce priveşte eventuala eliminare a pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate, judecătorii au concluzionat că această măsură „este de natură a afecta buna funcţionare a sistemului judiciar”.

Potrivit comunicatului, „aceste măsuri contravin jurisprudenţei anterioare a Curţii Constituţionale şi principiilor reglementate prin documente ale organizaţiilor internaţionale adoptate în legătură cu aspecte ce ţin de funcţionarea justiţiei”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.