16 Martie, zi istorică în Republica Moldova
16 Martie, zi istorică în Republica Moldova
Externe Politic Ultima Ora

VIDEO. 16 Martie, zi istorică în Republica Moldova. S-a schimbat limba oficială. Scandal în Parlament

Parlamentarii din Republica Moldova, au votat schimbarea limbii oficale a țării.

Concret, în Republica Moldova, limba moldovenească, cea care a fost oficială până acum a fost înlocuită cu limba română.

Astfel, în toată legislaţia ţării, termenul „limba română” va trebui să înlocuiască sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă”.

Totodată, sărbătoarea naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, va fi redenumită „Limba română”, scrie newsmaker.md.

Scandal în Parlament
Scandal în Parlament

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări lefislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, de 58 de deputați.

De menționat că urmare a votului, deputații PAS s-au ridicat în picioare, strigând: „Bravo”. „Felicitări. Cam întârziat votul acesta”, a menționat președintele Parlamentului Igor Grosu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.