Începe nebunia! Gardienii din penitenciare ies în stradă. Toader le taie din salarii: nu mai sunt bani la buget
Justiție Ultima Ora

Tudorel Toader s-a enervat: CSM vrea să-i ia caimacul privind numirea șefului DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vine cu două propuneri incendiare privind numirea și revocarea șefilor de parchete, inclusiv șeful DNA. Invocând recenta decizie a CCR, procurorii din CSM vor ca rolul central în numirea și revocarea procurorilor-șefi să fie deținut chiar de Consiliul Suprem al Magistraturii, iar ministrul Justiției să aibă doar un rol consultativ. În acest context, Tudorel Toader a declarat vineri, la sediul MJ, că nu a citit sesizarea CSM și că urmează să fie trimisă Direcției de elaborare a actelor normative, urmând ca ulterior să ia o hotărâre.

„Vă dați seama că MJ nu-și exprimă punctul de vedere aici, pe trotuar. MJ are un departament, o Direcție de elaborare a actelor normative. Primim, nu zilnic, dar foarte frecvent propuneri de adoptare a unui act normativ sau de modificare a unei OUG, a unei legi în vigoare. Procedural, primesc propunerile, le trimit la Direcția de elaborare de acte normative, le discutăm și apoi luăm o hotărâre. Prin urmare, nu vă pot răspunde, nici n-am citit sesizarea de la CSM. Nu vă pot da un răspuns. Îl ducem la Direcție, ne întrunim, discutăm, hotărâm și acționăm în consecință”, a spus Tudorel Toader.

Procurorii CSM au transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintelui Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, Florin Iordache, două propuneri de modificare a articolelor de lege care se referă la numirea şi revocarea şefilor de parchete.

Prima variantă prevede ca procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului General să fie propuşi de Secţia pentru Procurori, cu avizul ministrului Justiţiei, şi numiţi de preşedinte. În ceea ce priveşte revocarea, aceasta ar urma să se facă de preşedintele României la propunerea Secţiei pentru Procurori a CSM, fie ca urmare a unei sesizări din oficiu sau la cererea adunării generale, cu avizul ministrului Justiţei. În ceea ce îi priveşte pe adjuncţii marilor parchete sau pe şefii de secţii, procedura ar putea fi declanşată şi şefii lor, respective procurorul general al României, şeful DNA sau procurorul şef al DIICOT.

O doua variantă prevede ca ambele proceduri să rămână atributul ministrului Justiţiei, însă este necesar avizul conform al Secţiei pentru Procurori, ceea ce ar însemna obligativitatea respectării lui. Practic, şi în cadrul acestei propuneri, procurorii din CSM ar avea ultimul cuvânt.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.