JAF! Guvernul, cu MAFIA LEMNULUI în buzunar, a distrus rezervațiile naționale ale României
Un angajat al Gărzii forestiere a intrat în greva foamei. Lista de revendicări
Justiție Politic Social Ultima Ora

JAF! Guvernul, cu MAFIA LEMNULUI în buzunar, a distrus rezervațiile naționale ale României

Peste 1,2 milioane mc de lemn au DISPĂRUT din parcurile naţionale, în ultimii 5 ani, iar România riscă un nou infringement pe mediu din această cauză.

O cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn a fost exploatată din parcurile naţionale ale României, începând din anul 2014 până în prezent, asta înseamnă că o pădure seculară de 3.600 de hectare a dispărutechivalentul a 7.200 de terenuri de fotbal, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Andrei Ciurcanu, investigator Agent Green.

Reprezentantul Agent Green a atras atenţia că oficialii europeni au afirmat, la ultima întâlnire avută în urmă cu patru zile la Bruxelles, că România riscă un nou infringement pe mediu din cauza exploatărilor ilegale de lemn.

„România traversează una dintre cele mai grave crize de mediu înregistrate la nivelul Uniunii Europene, iar distrugerile şi exploatările care se petrec în Parcurile Naţionale şi siturile Natura 2000, arii naturale teoretic protejate prin lege, au ajuns săptămâna trecută în atenţia oficialilor de la Bruxelles, când Agent Green şi EuroNatur au prezentat în premieră membrilor Parlamentului European şi ai Comisiei Europene derapajele şi abuzurile care sunt permise şi încurajate de autorităţile din România. Investigaţia noastră a fost realizată prin metode jurnalistice, pentru că instituţiile statului cărora le-am solicitat informaţii despre amenajamentele din România ne-au refuzat. De exemplu, Romsilva ne-a spus că aceste date sunt secrete. Din 2014 şi până în prezent, România a pierdut prin exploatări la scară industrială echivalentul unei suprafeţe de 3.600 de hectare de păduri seculare, rasă complet de pe faţa Pământului, adică suprafaţa unui teren de fotbal înmulţit cu 7.200″, a explicat Ciurcanu.

Acesta a menţionat că, în intervalul analizat, lemnul exploatat din parcurile naţionale a fost încărcat şi transportat în peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu buşteni de la Bucureşti până la Nădlac.

Potrivit datelor prezentate luni în conferinţa de presă, parcurile naţionale cele mai afectate de exploatările agresive şi care au pierdut cel mai mult din biodiversitate sunt: Călimani, Domogled Valea-Cernei şi Semenic – Cheile Caraşului, arii naturale unde sunt adăpostite chiar şi păduri seculare de fag incluse în patrimoniul UNESCO, cât şi cea mai mare pădure virgină din Uniunea Europeană, respectiv Izvoarele Nerei.

Investigaţiile Agent Green au dezvăluit practicile ilegale, respectiv: distrugerea albiilor râurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea buştenilor, exploatări ilegale în interiorul rezervaţiilor sau a pădurilor virgine, încălcarea prevederilor planului de management a parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabilă a unor situri de importanţă europeană, tăieri de arbori fără documente legale, interpretarea abuzivă a unor articole de lege pentru a motiva exploatări în arii protejate.

„Prin exploatarea industrială a acestor arii naturale protejate şi a pădurilor seculare, statul român a obţinut, în ultimii cinci ani, venituri între 60 de milioane de euro şi 100 de milioane de euro. Suma este rezultatul unui calcul care a luat ca reper cel mai ieftin sortiment de lemn pus pe piaţă – lemnul de foc – 50 de euro preţul unui metru cub. Veniturile reale pot să depăşească cifra de 100 de milioane de euro, bani care sunt obţinuţi prin exploatarea şi vânzarea masei lemnoase, deoarece lemnul de calitate superioară este vândut la preţuri duble sau triple faţă de lemnul de foc, dar a investit în reconstrucţia ecologică mai puţin de 15% din venituri, adică între 12 şi 15 milioane de euro, mare parte a sumei folosită pe salarii”, susţin reprezentanţii Agent Green.

Directorul de investigaţii al Agent Green, Andrei Ciurcanu, afirmă că organizaţia are 33 de procese cu statul român pentru că nu au fost puse la dispoziţie informaţiile solicitate legate de volumele de lemn exploatate în parcurile naţionale şi amenajamente şi a dat asigurări că organizaţia pe care o reprezintă va face toate demersurile pentru ca România să intre în procedură de infringement pe mediu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.