Guvernul proiectează… o taxă ilegală pentru o autostrada care nu există
Justiție Economic Politic Social Ultima Ora

Guvernul proiectează… o taxă ilegală pentru o autostrada care nu există

Guvernul reproiectează Autostrada Ploieşti-Braşov.  Se va construi după un plan mai ieftin, fără tunele, care va trece prin Valea Prahovei în zona turistică. Dar… pe acest tronson, viteza va fi redusă, din motive de securitate în trafic, la 80 de kilometri la oră. Pe această autostrada-melc, șoferii vor trebui să plătească o taxă de autostrada. Doar că la acestă viteză, cale rutieră iese din standardele de autostrada… Adică, taxa devine ilegală.

Studiul de fundamentare al Autostrăzii Ploiești-Brașov, aprobat miercurea trecută de Guvern, arată că autostrada va fi construită în Parteneriat Public Privat, prin revenirea la traseul dintr-un studiu de fezabilitate din 2002-2006. Faţă de un studiu mai nou din 2015, se va renunţa la traversarea zonei printr-o serie de tuneluri, variantă care era cu 600 de milioane de dolari mai scumpă. Şi deşi autostrada va fi mai ieftină, şoferii vor achita totuşi o taxă către partenerul privat.

Obiectivul va fi implementat prin Parteneriat Public Privat, iar proiectul va fi realizat în două etape. Prima etapă se va derula pe parcursul a 24 de ani şi prevede servicii de proiectare, lucrări de întreţinere şi operare în regim de parteneriat public privat. Proiectarea şi construirea autostrăzii vor dura 4 ani, urmată de o perioadă de 20 de ani de întreţinere şi operare. Guvernul menţionează că, având în vedere perioada medie de amortizare a lucrărilor de construcţie aferentă autostrăzii, respectiv de 50 de ani, la finalul duratei contractului autostrada va mai avea o valoare reziduală de aproximativ 60% din costul cu realizarea lucrărilor de construcţie. În cea de-a doua etapă autostrada va fi exploatată în regim de autostradă cu taxă, astfel încât să fie amortizată la nivel de costuri inclusiv valoarea reziduală a construcţiei de la finalul etapei 1, fără ca aceasta să fie suportată în etapa 1, etapă în care valorile de trafic nu sunt încă foarte mari, iar acest un efort bugetar imediat fără ca sumele investite să fie ulterior recuperate. Guvernul precizează că se păstrează traseul din Studiul de Fundamentare 2002-2006. Varianta propusă ulterior cu 10 km tunele, respectiv 20 de km de galerie şi îmbunătăţirea elementelor geometrice spre o viteză nenecesară a condus la creşterea costului construcţiei cu peste 600 de milioane dolari.  Ce taxe plătesc şoferii.

Autostradă cu viteza de… 80 de kilometric pe oră

Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurşi este limitată la 6,3 euro fără TVA. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plăteşte, pentru fiecare 100 km autostradă, 8,82 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără TVA.

“Marea inovaţie” a studiului este că se revine la traseul din 2002-2006 cu autostrada care taie în două Buşteniul. Practic, se face autostrada pe deasupra râului Prahova.

Totodată, viteza de proiectare este de doar 80km/h, “incompatibilă în prezent cu standardele de proiectare şi construcţie a unei autostrăzi”.

Deci: proiectul va fi mai ieftin de construit… dar dublează şi taxa care va trebui plătită pentru folosirea autostrăzii. Cu aceste noi date, autostrada mai ieftină şi taxa mai mare, susţine Comisia de Prognoză a considersat că proiectul este fezabil.

”Pe autostrada viteza este standardizată și uniformă”

Guvernul proiectează… o taxă ilegală pentru o autostrada care nu există 1

”O autostradă are standarde precise, atât fizic, cât și ca regim de vitevă. Teoretic, o autostrada este o șosea de viteză care leagă două aglomerări urbane. Pe o asemenea cale rutieră viteza este standardizată și uniformă. Adică, nu pleci din București cu 130 de kilometric la oră, apoi reduce la 80 de kilometric la oră și revi la 130 de kilometri la oră. Viteza pe autostrada se reduce doar accidental. Altfel, nu mai este autostrada – iar în acest caz, nu se poate percepe taxă de autostrada decât… ilegal!”, a explicat pentru NewsTeam  conferenţiar dr. ing. Victor Constantinescu, inventator în tehnologia contrucţiilor de drumuri.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii