Au reușit. Codul Penal a fost adoptat de senatori. Vezi ce se întâmplă cu abuzul în serviciu
Legile justiției
Justiție Ultima Ora

Comisia Iordache: mituitorul scapă de pușcărie dacă își recunoaște fapta

Comisia Iordache: mituitorul scapă de pușcărie dacă își recunoaște fapta

Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia, a hotărât luni Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei.

Potrivit modificării propuse de CSM la art. 290 privind darea de mită, modificare preluată de PSD – ALDE, „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”.

Forma iniţială a textului prevedea că „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

Şi art. 291 privind traficul de influenţă a fost uşor modificat:

„Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale (spre deosebire de forma iniţială în care foloasele nu erau determinate – n.r.), direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.