VIDEO. Așa arată un muzeu de votcă la ruși! Polonezii vor și ei!
Externe Ultima Ora

VIDEO. Așa arată un muzeu de votcă la ruși! Polonezii vor și ei!

Polonia, o ţară renumită pe plan mondial pentru votca pe care o produce, va inaugura în curând primul său muzeu dedicat acestei băuturi naţionale. Muzeul va fi construit în oraşul Varşovia, informează AFP. Rușii au deja unul.

În capitala Rusiei s-a deschis un muzeu al vodcăi, în care sunt expuse peste 50.000 de sticle din băutura naţională. Muzeul de la Moscova prezintă foarte multe sortimente de vodcă, incluzand chiar cateva sticle îmbuteliate acum mai bine de două secole. De asemenea, în clădire mai există şi o sală dedicată comemorării celor care au murit în submarinul K-19. Directorul instituţiei, Alexander Nikişin, oferă vizitatorilor posibilitatea să guste zece sortimente din respectiva tărie şi promite că niciunul dintre ele nu provine de la vreo distilerie ilegală.

Polonezii spuncă ei au inventat votca

Polonezii vor avea și ei un muzeu dedicat acestei băuturi – pentru că, nu-i așa, și ei sunt slavi… Amenajat în interiorul unei clădiri din cărămizi roşii, în care a funcţionat fosta distilerie Koneser, înfiinţată în secolul al XIX-lea şi dezafectată de 30 de ani, noul muzeu din Polonia se află în centrul unui fost cartier muncitoresc, denumit Praga, care reprezintă o zonă a Varşoviei ce a fost inclusă într-un program de restaurare.
„Muzeul nostru este un omagiu adus istoriei producţiei de votcă din Polonia, o istorie ce are o vechime de peste 500 de ani”, a declarat Andrzej Szumowski, preşedintele fundaţiei Polska Wodka.
După intrarea Poloniei în Uniunea Europeană în 2004, lucrurile au devenit clare pentru puriştii de pe malurile Vistulei, inclusiv pe plan juridic: denumirea „votcă poloneză” poate fi atribuită doar unei băuturi care este fabricată pe pământ polonez, din cartofi şi din diverse tipuri locale de grâu, potrivit unor reţete tradiţionale şi unor norme locale.
„Polonia este leagănul votcii. Am învăţat să stăpânim meşteşugul distilării în alambic, care ne-a fost adus din Vest (…) Abia după 100 de ani votca a ajuns în Rusia”, a subliniat Andrzej Szumowski, care a redeschis astfel eterna polemică pe care Polonia o duce cu marele ei vecin de la Est în legătură cu originile acestei băuturi alcoolice.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.