Teoria conspirației: chiar a pus omul piciorul pe Lună, sau totul a fost o mare MINCIUNĂ?
Externe Ultima Ora

Teoria conspirației: chiar a pus omul piciorul pe Lună, sau totul a fost o mare MINCIUNĂ?

Astăzi se împlinesc 49 de ani de când misiunea Apollo 11 a pornit către Lună cu echipaj uman. Pe 20 iulie, 1969, un modulul spaţial C.S.M. aselenizează, Neil Armstrong păşeşte pe Lună, iar imaginile sunt transmise în direct pe pământ, spre uimirea întregii Planete. Oricât de mare ar fi fost entuziasmul, teoriile conspiraţiei au apărut rapid şi s-au răspândit la fel. S-au scris şi cărţi în care, cu tot felul de argumente, se spune că americanii n-au ajuns, de fapt, pe Lună, iar totul a fost o înscenare de tip hollywoodian pentru a-i impresionat şi intimida pe ruşi în plin Război Rece.

 Teoria conspirației: chiar a pus omul piciorul pe Lună, sau totul a fost o mare MINCIUNĂ?

Misiunea originală Apollo 11, care a dus primul om pe Lună şi a plecat în spaţiu cu această misiune precisă, a fost înregistrată video, dar înregistrarea originală… s-a pierdut. Ceea ce au văzut în direct acum 43 de ani 600 de milioane de oameni au fost imaginile înregistrate de o cameră de luat vederi obişnuită, care filma monitorul pe care se transmitea în direct aselenizare. Motivul: diverse incopatibilităţi tehnice.

Pe Lună nu e atmosferă, nu e gravitaţie, dar steagul american înfipt de Neil Armstrong în solul satelitului natural al Pământului a fluturat în văzul Planetei. Aşa ceva n-ar fi trebuit să se întâmple, spun cei convinşi că  imaginile au fost filmate pe Pământ şi trucate spectaculos. Răspunsul oficial: steagul flutură nu din cauza frecării cu aerul inexistent sau a la fel de inexistentei gravitaţii, ci pentru că stâlpul care îl susţine a fost atins, scuturat.

Este o altă întrebare care a alimentat din plin teoriile conspiraţiei în legătură cu aselenizarea. Răspunsul NASA e că lumina solară e extrem de puternică pe suprafaţa Lunii şi poate obtura imaginea stelelor.

Într-una dintre rarele sale apariţii publice, Neil Armostrog a fost întrebat ce le-ar spune adepţilor teoriei conspiraţiei care susţin că, de fapt, nimeni n-a pus vreodată piciorul pe Lună.  Răspunsul astronautului a fost dezarmant: e  imposibil ca 800 de oameni, câţi au fost implicaţi în misiunea aselenizarii din 1969, să poata pastră un asemenea secret.
“Oamenilor le plac teoriile conspiraţiei, sunt foarte interesante. Eu nu-mi fac griji, ştiu că cineva se va întoarce pe Lună şi va recupera camera video pe care am lăsat-o acolo”, declara Neil Armstrong.
Neil Armostrong a murit sâmbătă, la vârsta de 82 de ani. A fost răpus de complicaţiile apărute în urma unei intervenţii chirurgicale pe inimă pe care o suferise acum 3 săptămâni.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.