Se împlinesc 86 de ani de când Hitler a devenit cancelarul Germaniei: așa a început nenorocirea
Externe Politic Ultima Ora

Se împlinesc 86 de ani de când Hitler a devenit cancelarul Germaniei: așa a început nenorocirea

În data de 28 ianuarie 1933, după o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în calitate de cancelar. Dacă nu s-ar fi întâmplat așa, harta României ar fi arătat altfel în acest moment…

Se împlinesc 86 de ani de când Hitler a devenit cancelarul Germaniei: așa a început nenorocirea

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg (n. 2 octombrie 1847, Posen – d. 2 august 1934, Gut Neudeck, Prusia) a fost un militar (cu gradul suprem de Generalfeldmarschall) și politician german. A fost al doilea Președinte al Republicii de la Weimar.

Se împlinesc 86 de ani de când Hitler a devenit cancelarul Germaniei: așa a început nenorocirea 1

În 1932, sub influența cercurilor politice și industriale de dreapta, retrage sprijinul inițial ce-l acordase cancelarului centrist ca orientare, Heinrich Brüning. Pe 31 mai 1932, Hindenburg l-a însǎrcinat pe Franz von Papen cu formarea unui nou guvern, sub care influența partidului nazist al lui Hitler asupra politicii interne germane a crescut considerabil.

Se împlinesc 86 de ani de când Hitler a devenit cancelarul Germaniei: așa a început nenorocirea 2

În decembrie, a ajuns cancelar, ministrul de rǎzboi de pânǎ atunci, Kurt von Schleicher, o „eminențǎ cenușie” politicǎ în spatele bǎtrânului Hindenburg. Schleicher nu a reușit, dupǎ cum intenționase, sǎ aducǎ în guvernul său „moderați” naziști și astfel, pe 30 ianuarie 1933, președintele l-a numit pe Adolf Hitler în funcția de cancelar (prim-ministru) al Reichului German (Reichskanzler), deschizând efectiv drumul spre putere dictatorială pentru șeful partidului național-socialist. A urmat al Doilea Război Mondial declanșat de Hitler, în cârdășie cu Stalin, soldat cu zeci de milioane de morți…

Vă prezentăm principalele evenimente istorice ale zilei de 28 inuarie:

  • 1547: În Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani, care va fi primul conducător protestant al Angliei.
  • 1813: Jane Austenpublică pentru prima dată în Regatul Unit Mândrie și prejudecată.
  • 1865: S-a întemeiat Societatea culturală „Ateneul Român”, din inițiativa lui Constantin Esarcu, Nicolae Kretzulescuși A. Urechia.
  • 1871: Războiul franco–prusac: Parisulcapitulează în fața armatelor prusace.
  • 1933: Guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievodsemnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, „Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.
  • 1933: După o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicherdemisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în calitate de cancelar.
  • 1941: După rebeliunea legionară din 21 ianuarie- 23 ianuarie 1941, se constituie un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari și tehnicieni.
  • 1942: 19 din cele 21 de state participante la Conferința panamericană de la Rio de Janeiro semnează „Actul Final”, care recomandă ruperea relațiilor diplomatice cu țările Axei.
  • 1949: Înființarea Consiliului Internațional al Muzicii.
  • 1986: Catastrofa navetei spațiale „Challenger”, a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.
  • 1990: În Piața Victoriei din București, se înfruntă două tabere: una a simpatizanților FSN și cealaltă a partidelor politice care protestează împotriva hotărîrii FSN de a participa la alegeri.
  • 1999: Începe, la Paris, „Conferința europeană asupra participării echilibrate a femeilor și bărbaților la procesul de luare a deciziilor” (28 ianuarie -30 ianuarie 1999).
  • 1999: Este înființată, la București, Academia Română de Aviație, prin reorganizarea Centrului de Perfecționare a Personalului din Aviația Civilă.
  • 2001: Naufragiul vasului ucrainean Pamiat Merkuria, în Marea Neagră, soldat cu decesul a 16 de persoane și dispariția altor 3.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.