Rușii au ieșit cu zecile de mii în stradă din cauza reformei sisemului pensiilor
rusi
Externe Ultima Ora

Rușii au ieșit cu zecile de mii în stradă din cauza reformei sistemului pensiilor

Zeci de mii de ruşi au participat sâmbătă la acţiuni de protest organizate de Partidul Comuniştilor pe întreg teritoriul ţării împotriva planurilor autorităţilor de a creşte vârsta de pensionare, relatează France Presse.

La Moscova, 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, în jur de 10.000, conform jurnaliştilor, au luat parte la o manifestaţie autorizată împotriva acestei reforme, aflată în prezent în dezbatere în parlament.

Pe străzile Moscovei, mulţimea a scandat lozinci precum „Putin, nu te atinge de pensiile noastre!” şi au agitat pancarte cu înscrisuri precum „Vrem să trăim din pensiile noastre şi să nu murim la locul de muncă”.

Manifestaţii au avut loc în alte zeci de oraşe din Federaţia Rusă, de la Extremul Orient până în Siberia şi vestul ţării.

La Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat sub steaguri roşii, unii purtând în mâini portrete ale dictatorului Iosif Stalin.

La Novosibirsk, în vestul Siberiei, agenţia de stat Tass menţionează 1.200 de protestatari, citând primăria.

Această opoziţie neobişnuită faţă de o măsură susţinută de preşedintele Vladimir Putin a fost, de asemenea, exprimată printr-o petiţie online cerând anularea reformei, care a strâns 2,9 milioane de semnături. Partidul Comuniştilor, un susţinător al Kremlinului în cele mai multe cazuri, se opune de asemenea.

Vladimir Putin, care nu a menţionat problema reformei sistemului de pensii în timpul campaniei care a condus la realegerea sa în luna martie, a înregistrat o scădere a popularităţii sale la 64% în iulie, faţă de 80% în luna mai, potrivit Centrului rus de studiere a opiniei publice (VŢIOM).

„Mulţi l-au crezut pe Putin atunci când a spus că nu va exista o reformă a sistemului de pensii. Dar a fost demagogie. Sunt foarte dezamăgită de el”, declară Irina Ivanova, o protestatară în vârsta de 49 de ani din Sankt-Petersburg.

Proiectul de lege prevede o creştere treptată a vârstei de pensionare – o premieră în Rusia în ultimii aproape 90 de ani – la 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi, faţă de 55 şi 60 de ani în prezent. În schimb, angajaţii din poliţie, securitate, serviciile secrete, armată şi alte forţe de ordine din Rusia – un contingent extrem de important – vor ieşi la pensie la vârsta de 45 de ani, ceea ce nemulţumeşte profund societatea rusă. Dar „siloviki” se bucură de un statut privilegiat în Rusia lui Putin, scria recent bisăptămânalul Novaia Gazeta.

Liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, şi-a chemat susţinătorii la un miting duminică după-amiază la Moscova.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii