ALERTĂ.E OFICIAL. PAPA FRANCISC CONFIRMĂ INVITAȚIA LUI KLAUS IOHANNIS. CÂND VINE ÎN ROMÂNIA
Externe

Papa Francisc își aniversează azi ziua

Papa Francisc își aniversează azi ziua

Papa Francisc își aniversează azi ziua – născut Jorge Mario Bergoglio, pe 17 decembrie 1938, la Buenos Aires este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. După papa Grigore al III-lea, este primul papa noneuropean. Deasemenea și primul papă iezuit.

Papa Francisc s-a născut într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată Italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarul din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit.  A obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

La conclavul din 2005 Bergoglio a obținut în conformitate cu informațiile din presă – care se bazează pe declarațiile anonime ale unui cardinal – zece voturi în primul tur de scrutin, 35 în al doilea și 40 în al treilea. Papa Francisc a fost ales la conclavul din 2013 cu cel puțin 77 de voturi din 115. Conform unor surse ar fi întrunit consensul mai multor fracțiuni din conclav, ceea ce a dus la alegerea sa cu peste 90 de voturi din totalul de 115.

În domeniul literar Jorge Bergoglio apreciază cel mai mult scriitorii Friedrich Hölderlin, Jorge Luis Borges și Feodor Mihailovici Dostoievski. Îi plac de asemenea filmele neorealismului italian. Iubește fotbalul și este susținătorul echipei argentiniene San Lorenzo de Almagro din liga întâi.

La 24 noiembrie 2017, Papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.