PACTUL ONU pentru MIGRAȚIE, desființat de SUA
Externe Politic Ultima Ora

PACTUL ONU pentru MIGRAȚIE, desființat de SUA

Statele Unite au criticat vineri din nou pactul ONU privind migrația, estimând că acesta va ”globaliza” deciziile în materie de imigrație ”în detrimentul dreptului suveran al statelor de a-și gestiona propriile sisteme de imigrație”, relatează agențiile AFP și EFE, citate de ActiveNews.

Într-un lung comunicat, reprezentanța SUA la ONU amintește că Washingtonul s-a retras în anul 2017 din negocierile asupra acestui pact, întrucât a constatat că obiectivele sale sunt ”incompatibile cu legislația americană, cu politica și interesele poporului american”.

„Deciziile cu privire la securitatea frontierelor, cu privire la cine poate primi legal rezidența sau cetățenia se numără printre cele mai importante decizii suverane ale unei țări”, prin urmare acestea nu trebuie să facă obiectul ”negocierilor, examinării într-un cadru internațional”, explică diplomația americană.

Recunoscând ”contribuția a numeroși migranți la construcția națiunii noastre (a SUA n.red), noi nu putem susține un ”pact” sau un proces care impune, ori care are potențialul de a impune directive internaționale, norme, așteptări sau angajamente ce s-ar putea opune capacității noastre de a lua decizii în interesul națiunii noastre și cetățenilor noștri”, mai argumentează autoritățile americane.

Washingtonul se teme de asemenea că susținătorii acestui pact caută de fapt să impună ”un drept cutumiar internațional” în domeniul migrației. Termenul de ”pact” în sine induce ”obligații legale”, remarcă diplomația americană, opunând acest argument celor care afirmă că respectivul document nu ar avea caracter constrângător.

Conform unor surse diplomatice, Washingtonul a fost foarte activ în ultimele luni pentru a convinge alte țări, în special din Europa de Est, să împărtășească opinia sa cu privire la acest pact.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.