New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație 9
New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație
Externe Ultima Ora

New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație

Cincizeci de uşi vechi salvate din legendarul Hotel Chelsea din New York, frecventat de mari nume ale lumii artistice precum Leonard Cohen, Janis Joplin, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Bob Dylan şi Madonna, au fost vândute la licitaţie cu peste 500.000 de dolari, relatează AFP.

New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație 10

Acesta este deznodământul demersului unui fost om al străzii care, în 2012, a salvat aceste uşi care urmau să ajungă la groapa de gunoi după ce boemul stabiliment de pe 23rd Street a fost închis pentru un proces complex de renovare.

Loc preferat de întâlnire al „generaţiei beat”, Hotelul Chelsea a adăpostit „crema” muzicii, literaturii moderne, picturii şi cinematografiei. De la deschiderea sa, în 1884, Hotelul Chelsea a fost un refugiu pentru scriitori şi artişti care au locuit aici timp de câteva săptămâni sau pe perioadă nedeterminată. Printre aceştia s-au numărat Mark Twain, Jack Kerouac, Bob Marley, Humphrey Bogart, Joni Mitchell şi Andy Warhol.

Uşile au fost salvate de Jim Georgiou, care a locuit în hotel din 2002 până în 2011 când a fost evacuat după ce nu a mai putut plăti chiria. Georgiou s-a mutat vizavi de hotel, pe stradă, împreună cu câinele său, Teddy, şi a încercat să-şi câştige existenţa prin vânzarea de discuri vinil.

În 2012, Georgiou a observat muncitorii care se pregăteau să arunce vechile uşi şi a reuşit să recupereze peste 50 dintre acestea cu ajutorul prietenilor. Jim Georgiou s-a dus apoi la o bibliotecă din apropiere şi a petrecut mult timp încercând să îi identifice pe cei care au locuit în camerele asociate fiecărei uşi. În total, el a reuşit să asocieze 22 de uşi cu rezidenţi celebri ai hotelului şi a câştigat favorurile casei de licitaţie Guernsey’s anul trecut, după numeroase refuzuri altor câteva case de licitaţie.

New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație 11

Uşa asociată camerei în care a locuit muzicianul Bob Dylan, câştigător al premiului Nobel pentru literatură în 2016, s-a vândut cu 125.000 de dolari.

Regretata Janis Joplin, care a avut o întâlnire romantică cu Leonard Cohen într-o cameră a acestui hotel, imortalizată de poetul, cântăreţul şi romancierul canadian în melodia „Chelsea Hotel No.2” a fost adjudecată cu 106.250 de dolari.

Podiumul licitaţiei a fost completat de uşa camerei în care a locuit artistul Andy Warhol cu una dintre muzeele sale, Edie Sedgwick. Aceasta s-a vândut cu 65.625 de dolari.

New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație 12

La solicitarea AFP, Guernsey’s nu a putut furniza imediat suma totală acumulată în urma licitaţiei. Potrivit unui calcul efectuat de AFP pe baza rezultatelor de pe site-ul liveauctioneers.com unde s-a derulat această vânzare online, suma totală ar depăşi 500.000 de dolari.

În prezent, Jim Georgiou nu mai locuieşte pe stradă, ci la prieteni. Însă, în ciuda faptului că mijloacele sale de trai sunt limitate, a decis să doneze jumătate din veniturile realizate în urma licitaţiei către fundaţia Harvest City care ajută persoanele fără adăpost din New York.

New York: Ușile celebrului hotel Chelsea, salvate printr-o licitație 13

Construit în 1883, Chelsea nu mai este hotel din 2011. Clădirea a fost cumpărată în 2016 în schimbul sumei de 250 de milioane de dolari de un grup de investitori. Clădirea urmează să fie transformată într-un hotel de lux şi va cuprinde de asemenea şi apartamente.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.