Ziua Internațională a Romilor, marcată de Guvernul României
tabara romi
Externe Social Ultima Ora

MAE consideră că evacuarea taberelor de romi din Italia nu a avut caracter rasist

Ministerul Afacerilor Externe susține că reprezentanții ambasadei României în Italia au fost prezenți la operațiunea desfășurată la 26 iulie 2018, la Camping River, unde au fost evacuate familii de romi, acțiunea nefiind considerată una rasistă sau discriminatorie.

„Ambasada României în Italia are permanent în atenție situația cetățenilor români din Italia, aflați în centre de protecție socială sau tabere, și își desfășoară constant activitatea cu respectarea principiului suveranității naționale a statului-gazdă, în limita competențelor și în conformitate cu prevederile convențiilor internaționale privind relațiile diplomatice și, respectiv, cele consulare.

Precizăm că, de la aprobarea de către Primăria Roma a planului de integrare a populației de etnie romă în 2017, misiunea diplomatică a intensificat cooperarea cu autoritățile locale și a menținut un dialog constant cu liderii informali din Camping River. De asemenea, reprezentanți ai Ambasadei României în Italia au fost prezenți la operațiunea desfășurată la 26 iulie 2018, la Camping River, fapt ce se înscrie în demersurile constante ale misiunii diplomatice de a informa cetățenii români referitor la intențiile de integrare ale autorităților italiene și la modalitățile prin care pot să adere la planul de incluziune propus de către Primăria din Roma, de a oferi informații și asistență consulară, în limita competențelor legale și de a asigura protejarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe, la solicitarea Mediafax.

„Evacuarea Camping River din nordul Romei, realizată în cursul zilei de 26 iulie 2018, a avut loc pe baza dispozițiilor Primăriei Roma, ținând cont că tabăra era situată pe o proprietate privată, ocupată la momentul evacuării în mod abuziv. (…) O parte a cetățenilor care locuiau în Camping River au acceptat propunerile Primăriei, în timp ce alții le-au refuzat. Nici una din măsurile propuse de Primăria Roma, ca parte a acestui plan, nu au avut caracter rasist sau discriminatoriu la adresa vreunui cetățean român. (…) Ne exprimăm încrederea că autoritățile române și italiene vor continua cooperarea, atât la nivel central, cât și local, în vederea identificării soluțiilor optime în sprijinul cetățenilor români, cu respectarea cadrului legal și a normelor europene”, mai precizează sursa citată.

Poliția italiană a evacuat joi peste 300 de romi dintr-o tabără de la periferia Romei, în ciuda protestelor și a ordinului Curții Europene pentru Drepturile Omului de suspendare a operațiunii. Operațiunea a început joi dimineață în tabăra River Village, unde locuiau peste 300 de romi. Reprezentanții primăriei au declarat că tabăra devenise un risc pentru sănătatea cetățenilor. Polțiștii au fost acuzați de mai mulți romi că au folosit forța pentru a-i evacua, dar acuzațiile au fost respinse de către autorități.

Momentan nu se știe dacă familiile evacuate vor fi cazate în altă parte. Aproximativ 130.000 de romi trăiesc în tabere improvizate de la periferia Romei. „Legalitate, ordine și respect înainte de orice altceva!”, a declarat ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, cu referire la operațiunea de evacuare.

Romii au protestat în ultimele zile împotriva evacuării, cu pancarte al căror mesaj se adresa primarului Romei: „Virginia Raggi, lasă-ne familiile în pace”.

Miercuri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din Strasbourg a decis că Italia trebuie să suspende operațiunea de evacuare a taberei de romi River Village.

Matteo Salvini și aliații săi au acuzat în mai multe rânduri romii că fură și preferă să stea la marginea societății. În schimb, romii s-au plâns că sunt discriminați și le este foarte greu să își găsească un loc de muncă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.