Cutremur în guvernul britanic: Ministrul pentru Brexit a demisionat; reacția Theresei May
Theresa May David Davis
Externe Ultima Ora

Cutremur în guvernul britanic: Ministrul pentru Brexit a demisionat; reacția Theresei May

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a demisionat duminică, la două zile după ce premierul Theresa May a obţinut acordul guvernului pentru a propune menţinerea unei strânse relaţii comerciale post-Brexit cu UE, au informat BBC şi agenţia de presă PA, preluate de AFP, scrie agerpres.ro.

Această demisie a fost urmată de cea secretarilor de stat pentru Brexit, Steve Baker şi Suella Braverman, potrivit presei britanice.

Premierul britanic, Theresa May, i-a mulţumit „călduros”, în noaptea de duminică spre luni, ministrului pentru Brexit, David Davis.

Într-o scrisoare adresată lui David Davis, premierul a salutat contribuţia lui „la unele din legile cele mai importante pentru mai multe generaţii”.

David Davis şi-a motivat decizia într-o scrisoare adresată premierului Theresa May în care a declarat că „interesul naţional cere un ministru pentru Brexit care să creadă cu fermitate în abordarea voastră, şi nu un consilier reticent”.

David Davis, un eurosceptic numit în urmă cu doi ani pentru a conduce un minister înfiinţat la o zi după votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a ameninţat în repetate rânduri în ultimele luni că îşi va părăsi postul din cauza dezacordurilor cu prim-ministrul Theresa May.

Deputatul conservator Peter Bone a apreciat că el a „făcut un lucru bun”, subliniind că propunerile premierului Theresa May nu au din Brexit „decât numele” şi că „nu sunt acceptabile”.

Aceste propuneri, pe care Theresa May urmează să le prezinte luni deputaţilor britanici, înainte de a le trimite la Bruxelles, prevăd introducerea unei zone de liber schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, pentru a putea menţine un comerţ „fără fricţiuni” cu continentul.

În vârstă de 69, de ani, David Davis are o vastă activitate politică. Secretar de stat la afaceri europene între 1994 şi 1997, el a fost în 2005 candidat la conducerea Partidului Conservator, dar a fost învins de David Cameron. El a fost deputat de Haltemprice and Howden, o circumscripţie din nord-estul Angliei.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii