Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia
Externe Ultima Ora

Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia

Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter desfășurat în estul Oceanului Indian pe 26 decembrie 2004 (la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locală). Cutremurul, care a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor).

Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia 1

Mai multe valuri tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastând regiuni întregi, printre care insula PhuketTailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele costiere din statul Tamil Nadu (Indiei) și chiar și locuri mai îndepărtate precum Somalia, care se află la 4.100 km est de epicentru.

Numărul de victime confirmate datorate seriilor de tsunami și inundațiilor este de 155.279, iar alte câteva mii de persoane sunt în continuare date dispărute. Peste un milion de gospodării au fost distruse.

Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia 2

Atât guvernele cât și organizațiile guvernamentale se tem de izbucnirea unor epidemii ale unor boli apărute din cauza contaminării apei, cum ar fi holeradizenteria și malaria, care ar putea dubla numărul de victime. Organizațiile umanitare au anunțat că aproape o treime din victime sunt copii. Acest lucru se datorează natalității ridicate din statele afectate.

Cifra morților este una foarte mare și pentru că au trecut peste 100 de ani de când un tsunami din Oceanul Indian a afectat coastele, fapt pentru care țările afectate nu erau pregătite pentru un astfel de seism și nici populația civilă nu a știut să recunoască semnalele care avertizau cutremurul. Ultimul tsunami apărut în această zonă s-a datorat erupției vulcanului Krakatoa în 1883. De obicei, seisme maritime apar pe coastele „Inelului Focului” din Oceanul Pacific, regiune în care guvernele și populația sunt mai bine pregătite și unde există sisteme de alertă.

În Sri LankaIndonezia și Insulele Maldive a fost declarată starea de urgență. Conform Națiunilor Unite, costurile operațiunilor umanitare vor fi cele mai mari din istorie.

Coastele Oceanului Pacific nu au fost afectate.

Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia 3

Pe lângă numărul mare de băștinași, s-au înregistrat victime și dintre turiștii care își petreceau sărbătorile de iarnă în regiune. Pentru mai multe detalii, vezi Alte țări afectate de Cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

 Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia 4 Astăzi se împlinesc 14 ani de la valul tsunami care a omorât 120.000 de oameni în Asia 5 

Vă prezentăm cele mai importante evenimente istorice ale zilei de 26 decembrie:

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.