branza
branza
Economic Social Ultima Ora

Minune de la Dumnezeu: din 7 litri de lapte, care costă 17,5 lei, se face un kilogram de brânză, care costă 8,00 lei!

În general se numeşte ”brânză proaspătă” sau ”telemea puţin sărată” şi este mult mai ieftină decât brânza ”veche”. De pildă, o telemea denumită ”proaspătă” poate costa 8 lei. La un calcul bazat pe tehnologia brânzeturilor, aflăm că acest preţ este la jumătatea costurilor cu laptele din care este făcută dar, cu toate acestea, aduce profit, căci altfel nu ar putea funcţiona magazinul care vinde asemenea produse!

Minune de la Dumnezeu: din 7 litri de lapte, care costă 17,5 lei, se face un kilogram de brânză, care costă 8,00 lei! 1

Prin anii 70, un moment umoristic cu regretatul actor Amza Pelea, care juca personajul Nea Mărin, la un restaurant socialist: ”Aveţi ceva de mâncare?” ”Avem nişte brânză,… dar e cam sărată…” ”Cât de sărată?” ”Jumătate sare, jumătate nimic!”

Acele vremuri nu au apus, cum să spunem, de tot. Astăzi se face telemea de vacă, fără lapte de vacă şi telemea de oaie fără să se fi apropiat oaia de ea.

Dacă brânza de bivoliţă costă 13 lei, animalul era din soia!

Exemplu plastic: într-un galantar frigorific telemeaua de bivol costă 13 lei, iar lîngă ea, telemeaua de oaie costa 16,99 lei.

Lângă ele, telemeaua de Sebeş, supranumită ”grasă”, costă 22 de lei. Diferenţa este de 9 lei! Cum e posibil ca brânza de bivoliţă să coste 13 lei, cu 9 lei mai puţin decât cea de oaie? Cum e posibil ca brânza de oaie să fie mai grasă decât cea de bivoliţă? Mai mult, într-un galantar am găsit chiar şi telemea de vacă la preţul de 8 lei!

Minune de la Dumnezeu: din 7 litri de lapte, care costă 17,5 lei, se face un kilogram de brânză, care costă 8,00 lei! 2

Pentru a lămuri lucrurile, am cerut părerea unui fermier,  Valentin Popa, din localitatea Sohatu, judeţul Călăraşi, crescător de oi şi vaci. ”Reţeta preparării brânzei vorbeşte de la sine. Pentru a obţine un kilogram de telemea de vacă este nevoie de 7 litri de lapte de vacă. Pentru a obţine un kilogram de telemea de oaie, este nevoie de 5 litri de lapte de oaie. Un litru de lapte de vacă costă 2,5 lei, la mine, la producător, iar cel de oaie 3,5 lei. Mai ieftin nu cred că există. Haideţi să facem câteva înmulţiri”, ne-a îndemnat Valentin Popa.

Telemeaua este făcută din grăsimi vegetale şi lapte praf

La capitolul vacă, 7 litri de lapte costă 17,5 lei. Pentru prepararea brânzei este nevoie de un proces tehnologic, care consumă apă, energie etc. De asemnea, telemeaua trebuie transportată la magazin, iar preţul ei trebuie să reflecte un profit pentru fermier, transportator şi comerciant. Dar, iată că se vinde şi cu 8 lei kilogramul. Cum?

La fel în cazul brânzeturilor de oaie: 5 litri de lapte, în valoare de 17,5 lei, produc un kilogram de brânză care se vinde cu preţuri sub 15 lei!

”Eu am aflat de la un fost client, un comerciant din Bucureşti, căruia îi vindeam brânză. La un moment dat, relaţia de afaceri ni s-a stricat, apoi am uitat de ei. După un timp, ne-am reîntâlnit, aveau alt magazin, dar vindeau şi brânză cu preţuri sub 15 lei kilogramul. I-am întrebat de unde au aşa ceva şi mi-au şoptit că este făcută din grăsimi vegetale şi lapte praf. Acesta este adevărul! Nu există brânză mai ieftină de 20 de lei kilogramul care să fie făcută din lapte, să fie clar! Dacă nu aduce profit, nu se poate vinde – economic este imposibil”, ne-a spus Valentin Popa.

Minune de la Dumnezeu: din 7 litri de lapte, care costă 17,5 lei, se face un kilogram de brânză, care costă 8,00 lei! 3

Magazinele sunt pline totuşi cu asemenea produse…

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii