albinele
albinele
Economic Externe Social Ultima Ora

Uniunea Europeană interzice pesticidele care afectează albinele

Uniunea Europeană interzice pesticidele care omoară albinele, scrie The Guardian. Situația albinelor este de mult timp critică din cauza faptului că populațiile acestora s-au rărit considerabil. Pe de altă parte, acestea sunt indispensabile, deoarece fac polenizarea plantelor.

UE a interzis neonicotinoidele, unele dintre cele mai periculoase pesticide. Acestea vor mai putea fi utilizate pe câmpuri și în lanuri până la finele anului 2018, urmând ca după aceea să mai fie utilizate doar în sere și spații închise.

Albinele și alte insecte fac trei sferturi din polenizare, astfel că fără acestea am putea rămâne literalmente morți de foame.

Scăderea polenizatorilor a fost pusă în ultimii ani pe seama pesticidelor. UE a interzis încă din 2013 utilizarea neonicotinoidelor în recoltele care atrag albinele, precum cele de rapiță.

Raport devastator

Un raport din luna februarie al Efsa, corpul asesorilor științifici ai Uniunii Europene arăta că riscul atât pentru albinele domestice, cât și pentru cele sălbatice, este acela al pesticidelor. Și asta pentru că acestea contaminează atât apa, cât și solul.

Petiție semnată de 5 milioane de oameni

Interzicerea pesticidelor periculoase vinde după ce aproape 5 milioane de oameni au semnat o petiție pe Avaaz, un site specializat de petiții.

Pe de altă parte, producătorii de pesticide și o parte a grupurilor de fermieri cu acuzat că UE este excesiv de prudentă în cazul albinelor.

Neonicotinoidele sunt agenți chimici care afectează memoria albinelor și reduc, de asemenea, numărul reginelor.

Un alt studiu a arătat că 75% din totalul insectelor zburătoare a dispărut în Germania, fiind acuzat un adevărat ”armageddon ecologic”.

Avem nevoie de agricultură sustenabilă

Profesorul Jeroen van der Sluijs, de la Universitatea din Bergen, Norvegia, spune că substanțele cu pricina vor fi în continuare folosite împotriva puricilor în animalele de casă, în ferme și în autovehiculele care transportă animale, astfel că poluarea va continua. În fapt, avem nevoie de o agricultură sustenabilă.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.