Se fură bani de pe carduri! Cum te protejezi de hoţii de bancomate
Economic Social Ultima Ora

ULUITOR. 1.000.000.000 de dolari furați de cei mai mari infractori cibernetici din lume

Cea mai sofisticată operațiune cibernetică văzută vreodată a permis infractorilor să fure peste un miliard de dolari în doi ani de zile, iar rețeaua este încă activă.

Aproximativ 1 miliard de dolari americani au fost furaţi de la mai multe instituţii financiare din lume, într-un interval de 2 ani. Experţii susţin că în spatele acestui atac se află un grup de infractori cibernetici din mai multe ţări (Rusia, Ucraina, alte ţări din Europa precum şi China).

Gruparea Carbanak, responsabilă de acest furt de mare amploare, a utilizat tehnici preluate din arsenalul atacurilor cu ţintă predefinită.Această operaţiune marchează începutul unei noi etape din evoluţia infracţiunilor cibernetice, prin care infractorii sustrag bani direct de la instituţiile bancare, fără a mai ataca utilizatorii individuali.

Infractorii cibernetici au atacat aproape 100 de bănci, sisteme de plăti online şi alte instituţii financiare din aproximativ 30 de ţări, într-o operaţiune denumită Carbanak, încă activă în prezent. Conform datelor Kaspersky Lab, atacurile Carbanak au vizat şi bănci din România. Printre celelalte ţări atacate se numără Rusia, SUA, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, Franţa, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Norocco, Islanda, Irlanda, Republica Cehă, Elveţia, Brazilia, Bulgaria şi Australia.

Inţial, infractorii cibernetici accesau computerul unui singur angajat prin spear phishing, infectându-l cu malware-ul Carbanak. Ulterior, infractorii cibernetici accesau reţeaua internă şi depistau computerele de supraveghere video. Astel, aceştia puteau vedea şi înregistra toată activitatea de pe ecranele angajaţilor care se ocupau de sistemele de transfer de bani. Astfel, infractorii cibernetici au descoperit toate detaliile activităţii funcţionarilor bancari şi au reuşit să îi imite pentru a transfera bani şi pentru a-i încasa.

Producătorul global de soluţii de securitate informatică Bitdefender a investigat recent o serie de atacuri cibernetice avansate care vizau instituţii financiar-bancare, menite să sustragă voalat sume imense de bani prin atacuri concertate. Pe durata investigaţiei, specialiştii de la Bitdefender au identificat componente ale arsenalului Cobalt Strike – asociat grupării de criminalitate Carbanak, cunoscută încă din 2013 pentru atacul asupra a 100 de bănci din peste 40 de ţări, responsabil pentru pagube financiare de peste un milliard de euro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.