ALERTĂ. Legea pensiilor a fost APROBATĂ
Economic Social Ultima Ora

Secretul pe care îl ascund guvernanții: peste câțiva ani nu vor mai fi bani pentru pensii

Scandalul pilonului II de pensii subliniază o stare de fapt cunoscută: nu mai sunt bani la fondul pentru vârstnici. Un studiu sociologic arată că peste 13 ani, fondul de pensii se va prăbuși complet: vor începe să se pensioneze ”decrețeii”. Adică valuri de 500.000 de persoane vor începe să se iasă la pensie anual, începând cu 2031. Cum se poate evita un colaps în acest domeniu?

Problema pilonului II de pensii, atât de mult dezbătută în aceste zile, are la bază un lucru simplu: nu sunt bani suficienți la fondul de pensii. Asta în condițiile în care în aprilie 2018 sistemul înregistra 4.680.214 pensionari, iar în aprilie 2010, același sistem înregistra 4.769.613 pensionari. Se vede o descreștere destul de accentuată a numărului celor înregistrați la Casa Națională de Pensii.

”Scăderea numărului de pensionari este direct proporțională cu caracteristicile demografice ale persoanelor născute după 1950”, ne-a spus socilogul Alexandru Andriesei.

Se vor pensiona 500.000 de persoane pe an

Începând cu anii ‘50, natalitatea a înregistrat o tendinţă de scădere rapidă, influenţată atât de liberalizarea avorturilor cât şi de cauze de ordin social, economic şi educaţional al femeii.

Au urmat însă măsurile de politică demografică privind interzicerea avorturilor adoptate la sfârşitul anului 1966. Acestea au avut ca efect redresarea puternică a natalităţii, mai ales în primii ani de aplicare a decretului, când s-au născut în medie peste 526 mii de copii anual, conform datelor statistice.

În anul 2031, adică peste 13 ani, acei copii vor începe să iasă la pensie (65 de ani). Asta înseamnă numărul celor care vor primi pensie dintr-un fond deja șubred, va crește cu aproximativ 500.000 de persoane pe an. Este evident că pentru sistemul de pensii va fi o catastrofă, dacă se continuă pe calea de astăzi în acest domeniu.

”Nu trebuie distrus pilonul II, dimpotrivă”

”Având în vedere politicile pronataliste de după anul 1966, dar și scăderea ratei natalităţii din perioada postdecembristă și corelând aceste informații cu caracteristicile sistemului de pensii din România, nu avem cum să nu observăm problema ce urmează să apară. Vom avea un număr extrem de mare de pensionari și un număr mic de persoane active care să contribuie la bugetul de pensii. Încă mai avem timp să atenuăm din efectele acestor discrepanțe demografice, însă, pentru aceasta este nevoie de o schimbare fundamentală a sistemului de pensii. Nu numai că nu trebuie distrus pilonul II, dimpotrivă, trebuie întărit cât mai repede posibil”, ne-a spus Alexandru Andriesei.

Adică, simpla pasare a sumelor din fondul de pensii între pilonul unu și pilonul doi, care are loc acum, nu va mai ține. Va ieși la iveală faptul că actualul sistem are ”pilonii de lut”.

Fondul de pensii nu trebuie ”naționalizat”, ci ”privatizat”.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.