Veste mare pentru românii din Diaspora. Statul le dă sute de euro
Economic Social Ultima Ora

Schimbare de mentalitate: cei mai buni investitori ai României au devenit… românii din Occident

Chiar dacă guvernanții nu o spun, banii care vin din Occident pe linia românilor din diaspora sunt foarte importanți pentru echilibrul bugetului de stat. O schimbare observată de specialiști este că în ultimul timp acești bani nu se mai duc către consum, ci sunt investiți în România.

De la Bucureşti, experţii semnalează că românii care muncesc în străinătate sunt printre cei mai importanţi investitori ai ţării. Aceştia au constatat mutaţii importante în valoarea şi destinaţia sumelor trimise acasă. Nivelul individual al aşa-numitelor remiteri pare că a scăzut, dar valoarea lor medie este mai mare. De asemenea, banii încep să fie folosiţi tot mai mult pentru lansarea în afaceri.

Remiterile românilor care lucrează în străinătate contribuie la balansarea deficitului extern şi de multe ori s-a spus în anii trecuţi că românii care au plecat la muncă în exterior reprezintă cei mai importanţi investitori străini în România, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În plus, banii trimişi în ţară oferă şi o serie de alte informaţii importante, a spus guvernatorul, prezent la conferinţa dedicată potenţialului antreprenorial al românilor din străinătate.

Mugur Isărescu: „Îţi dai seama din repartiţia geografică a trimiterilor de bani din străinătate către România care este şi mişcarea în sens invers, cam de unde au plecat cei mai mulţi români în străinătate. Îţi mai dai seama, dacă te uiţi cu atenţie la cifre, şi cam care este componenţa remiterilor. Adică multe au fost iniţial pentru a ajuta familiile din România. Cu timpul, oamenii au vrut să facă mici investiţii, case din patriotism local, din patriotism general, din nevoie, din aspiraţia că vor reveni cândva în ţară. Unii au remis bani pentru a începe în România mici activităţi de afaceri. E, asta e un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive„.

Numărul românilor care lucrează în străintate se ridică la aproximativ 3,5 milioane, iar state ca Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie sunt principalele spaţii de destinaţie ale migranţilor din ţara noastră, a precizat preşedintele Fundaţiei Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie, Cristina Dobre, informaţiile fiind bazate pe studiile realizate în timp de această organizaţie. Ea a adăugat că cele mai recente date indică faptul că un număr semnificativ de conaţionali stabiliţi în Spania şi Italia intenţionează pe viitor să emigreze către nord, spre state ca Marea Britanie, Germania şi Austria.

Cristina Dobre spune că potenţialul de investiţii şi economii ai românilor plecaţi a crescut de la 24 de miliarde de euro, în 2011, la aproximativ 38 de miliarde anul trecut, iar aceşti bani ar putea fi valorificaţi măcar parţial în ţara noastră prin asigurarea unor condiţii propice de afaceri în România.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.