gazprom-benzinarie
gazprom-benzinarie
Economic Externe Ultima Ora

Rusia exercită presiuni asupra estului Europei prin Gazprom. Germania apără interesele Gazprom

Documentele citate de Telegraph arată că Gazprom şi-ar fi folosit forţa pentru a exercita presiuni asupra statelor vulnerabile din estul Europei şi pentru a fragmenta piaţa energetică a Uniunii Europene prin politicile sale de preţuri. Germania, de pildă, ar fi primit o ofertă mult mai avantajoasă, pentru care costurile au fost plătite de statele est-europene.

Un document al Comisiei Europene care a ajuns în posesia presei arată că Gazprom a operat practic ca un instrument de politică externă al Kremlinului. Astfel, Bulgaria a fost tratată ca o colonie, ţara fiind complet dependentă de gazele ruseşti. Ar fi existat diverse forme de „şantaj şi intimidare” la adresa guvernului de la Sofia.

Aceleaşi documente arată că Polonia a fost obligată să plătească un preţ exorbitant pentru gaze – 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, faţă de 200 de dolari, cât a plătit Germania.
Motivul ar fi fost acela că Polonia trebuia pedepsită pentru că a refuzat să cedeze controlul asupra unei părţi din infrastructura sa de transport a gazelor ruşilor, în vreme ce guvernul de la Berlin a fost un apărător constant al intereselor Gazprom.

Şi statele baltice ar fi fost tratate diferit, în funcţie de relaţiile lor cu Moscova. Un alt document arată că Gazprom a încercat să blocheze vânzările de gaze în Slovacia, Polonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Estonia, Republica Cehă şi Bulgaria pentru a „segmenta piaţa comună pe baza frontierelor naţionale”

În plus, situaţia ar fi fost foarte bine cunoscută la Bruxelles, dar CE ar fi preferat să „închidă ochii” pentru a ajunge la un acord cu Moscova, încălcând astfel reglementările europene. Comisia ar fi promis chiar reprezentanţilor Gazprom că îşi pot continua politica de preţuri, chiar dacă aceasta contravine reglementărilor europene-

„Statele est-euroepene au fost tratate de Comisia Europeană ca şi cum nu ar fi fost ţări membre UE”, afirmă expertul american Alan Riley, citat de Telegraph.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.