iarba elefantului
iarba elefantului
Economic Știință și Tehnologie Ultima Ora

”Iarba Elefantului” va ieftini factura de curent a românilor

În apropierea Termocentralei Rovinari, pe un fost depozit de zgură, s-a plantat un stuf asiatic cu o putere calorică excepţională, numit ”Iarba Elefantului”. Când plantaţia de 11 hectare va ajunge la maturitate, va fi recoltată şi va intra în cuptoarele termocentralei.

”Iarba Elefantului” va ieftini factura de curent a românilor 1

Energia electrică dintr-o termocentrală se obţine prin arderea unui combustibil. La Rovinari acesta este cărbunele, care se bagă în cuptoare, focul încălzeşte rezervoarele de apă, se produc vapori sub presiune care, la rândul lor, pun în mişcare o turbină. Rotirea acesteia produce curent electric prin fenomenul numit inducţia electromagnetică.

”Iarba Elefantului” de pe cele 11 hectare experimentale va fi tocată şi băgată în cuptoarele termocentralei, alături de cărbune. ”Această plantă are o putere calorică de aproxiamtiv şapte ori mai mare decât cărbunele. Prin folosirea ei vom obţine energie electrică mai ieftină şi mai curată, care va micşora factura care ajunge la consumatorul final”, ne-a spus Florin Popescu, inginer-şef la Termocentrala Rovinari.

”Iarba Elefantului” va ieftini factura de curent a românilor 2

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.