Guvernul vrea să dea țeapă populației prin ”Centenar”. Florin Cîțu avertizează că titlurile Tezaur sunt o păcăleală 1
Economic Ultima Ora

Guvernul vrea să dea țeapă populației prin ”Centenar”. Florin Cîțu avertizează că titlurile Tezaur sunt o păcăleală

Senatorul liberal Florin Cîțu atrage atenția pe pagina sa de facebook asupra faptului că programul Tezaur – ediția Centenar este periculoasă. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat joi prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediția Centenar. Titlurile au valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani și sunt destinate exclusiv populației, iar o persoană poate acumula cel mult 100.000 de unități. Potrivit senatorului liberal, această emisiune de obligațiuni este o țeapă care îi va păcăli pe cei fără educație financiară.

„Liviu Dragnea, tu cat ai investit din banii tai in obligatiunile <Tezaur>?

Dragnea se imprumuta si de la persoane fizice pentru a plati promisiunile electorale. Investitorii nu-i mai dau bani. Daca ii dau, ii dau scump. Deja in primele 4 luni costul cu dobanzile a crescut cu 56% (da, nu e greseala, chiar atat de mult a crescut costul).

V-am explicat acum doua zile ce riscati daca va puneti banii in buzunarele lui Dragnea.

Din ce vad pana acum, Dragnea si Vilcov mizeaza pe aceeasi clienti care s-au imprumutat in monede exotice. Clienti care nu au o cultura financiara. Pe ei vor sa-i pacaleasca.

Sa va arata cat sunt de incompetenti si cum le va exploda bomba in fata.

Sa presupunem ca exista romani care ii dau bani lui Dragnea la 5% cand rata inflatiei este de 5.4%. In plus sunt de acord sa blocheze acesti bani 5 ani de zile. Romani care vor petrece urmatorii 5 ani sperand ca cei care maceleresc acum economia vor avea discernamant si vor mentine rata inflatiei sub 5%.

Liviu Dragnea, Darius Vilcov de ce nu investiti voi? De ce nu le spuneti hamsterilor sa investeasca si ei? Asa oportunitate nu ar trebui sa va scape. Toti cei care urasc sistemul bancar, in frunte cu ministrul finantelor publice, ar trebui sa fie primii care baga bani in aceste obligatiuni? Numai propaganda este de ei. Dar cand este vorba sa arate cu fapte, se duc si se vaicaraesc prin studiorile TV ca nu-i lasa opozitia sa distruga Romania in liniste.

Ei nu investesc. Ii lasa tot pe romanii fara educatie financiara sa piarda bani.

Tosui, sa presupunem ca sunt romani care iau 4 miliarde lei din sistemul bancar si il imprumuta statului. Foarte bine. Romani care inca mai cred in minciunile bolsevicilor care ne conduc.

Ce inseamna pe termen foarte scurt pentru sistemul bancar? Daca bancile au nevoie de lichiditate vor trebui sa plateasca mai mult pentru depozitele clientilor. Excelent. Dar asta inseamna profitabilitate mai mica pentru banci din cauza costurilor mai mari. Si acum atentie.

Ce credeti ca se va intampla cu dobanzile la credite, atat cele existente cat si la cele noi? Hai ca pana si Teodorovici o ghiceste pe asta. Sunt sanse de 50-50 sa ghiciti raspunsul. Cresc, normal. Dobanzile la credite CRESC. Punem si pariu, daca vreti. (Cu inflatia vad ca s-a facut liniste la MFP. Expertul tace.)

Interventia statului prin atragerea de lichiditate intr-un moment in care dobanzile cresc oricum va duce la cresterea dobanzilor. Este simplu. Cerere si oferta. Anul intai. Primul semestru. Dar cand carte nu e, se vede. Eu le tot zic PSD-istilor, cartea nu a omorat pe nimeni.

Solutii:

– Coalitia bolsevica de la putere, in frunte cu Dragnea si Vilcov, ar trebui sa investeasca primii in aceste obligatiuni. Daca este o afacere asa buna sa fie ei primii care isi asuma riscul!!! Sa fie ei primii care investesc primul miliard de lei. Este clar ca au de unde. Pe langa credibilitatea programului, implicarea cu banii personali ii va face pe PSD-isti sa reduca deficitul si implicit rata inflatiei. Se vor asigura ca ei nu vor pierde si astfel vor fi mai responsabili. (aici presupun ca nu vor putea sa fure mai mult incat sa-si acopere pierderea din investitia in obligatiunile de stat)

– Daca sunt interesati sa ofere un produs pentru populatie de economisire atunci Dragnea si Vilcov ar fi trebuie sa ofere un randament care sa fie eal cu = rata inflatiei + 3%!!! In acest fel cei care investesc stiu SIGUR ca nu vor pierde banii. Dar ei vor doar sa traga o teapa. Se comporta ca niste gainari. In plus nici nu gandesc mai sofisticat de regula de trei simpla.

– Bolsevicii ar trebui concomitent cu lansarea acestui program sa reduca deficitul bugetar!!!! Astfel ar exista o probabilitate mai mare ca rata inflatiei nu va ramane in medie peste 5% in urmatorii 5 ani cat vor avea blocati banii romanii care ii mai cred pe Dragnea si Vilcov. Si nici dobanzile nu vor mai creste.

Aceasta emisiune de obligatiuni ii va pacali doar pe cei fara educatie financiara. In mare parte votanti PSD. Avand in vedere aest lucru poate nu ar trebui sa ma intereseze. Dar nici macar votantii PSD nu merita sa fie inselati de Dragnea si Vilcov in asa hal.

Al doilea efect al emisiunilor de obligatiuni din 2018, dobanzi mai mari in economie si implicit criza economica.

Asta ca sa fie clar cine sunt vinovatii peste cateva luni si cine trebuie sa raspunda personal.

#romaniitrebuiesastie #carteanuaomoratpenimeni #toogoodtobetrue

P.S. Cand un lucru pare prea bun ca sa fie adevarat, de cele mai multe ori este o teapa.”, scrie Cîțu pe Facebook.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.