100 miliarde euro pentru cercetare în UE. Raportul pe Orizont Europa, aprobat de Statele Membre
Economic Ultima Ora

Greşeala de un MILIARD de euro, plătită de TOȚI românii

Din cauza corupţiei şi a birocraţiei România trebuie să plătească penalităţii de un miliard de euro, în loc să primească 19 miliarde de euro.

19,2 miliarde de euro. Atât a avut la dispoziţie România în perioada 2007-2013 de la Uniunea Europeană, din fonduri structurale şi de coeziune. Câţi bani am luat? Oficialii spun că abia am ajuns anul acesta la 52 la sută. Şi suntem în mare întârziere. Trebuia să-i cheltuim până la sfârşitul anului 2013.

Iar din 2014 ar fi trebuit să începem să atragem bani din următoarea tranşă care se ridica la 23 de miliarde de euro, bani alocaţi pentru perioada 2014-2015. Din această nouă tranşă n-am luat nimic până acum. Practic, am pierdut 2 ani din cauza incompetenţei funcţionarilor care s-au perindat prin guverne şi administraţie, arată Pro Tv.

Cereri au fost pentru banii europeni. 39.265 de proiecte au fost depuse, proiecte care cereau din banii Uniunii 45 de miliarde de euro. Mai mult decât dublu faţă de suma alocată. Au fost aprobate doar 12 mii de proiecte, care ar fi putut să atragă din fondurile europene 19 miliarde de euro. Asta ar fi însemnat o absorbţie de sută la sută. Dar nu a fost aşa. Din cauza corupţiei şi a birocraţiei, România a stat pe loc ani de zile, iar finanţarea a fost blocată de mai multe ori. Politicienii s-au bătut între ei, au încheiat şi rupt alianţe, au schimbat guverne, iar toate acestea au adus dezastru. Am plătit şi încă plătim penalităţi şi corecţii financiare. În loc să luăm bani plătim corecţii de peste un miliard de euro din cauza greşelilor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.