Euronaval 2022: Nexter și Thales prezintă un nou design al turelei RAPIDFire 1
Economic Ultima Ora

Euronaval 2022: Nexter și Thales prezintă un nou design al turelei RAPIDFire

  • Consorțiul temporar format de Nexter și Thales a prezentat noua turelă a sistemului RAPIDFire în cadrul Euronaval.
  • Acest sistem de artilerie navală și terestră acționat remote oferă o capacitate de autoapărare la mică distanță, împotriva amenințărilor aeriene și de suprafață.
  • Unul dintre primele sisteme produse va fi instalat pe petrolierul de realimentare Jacques Chevallier al Marinei franceze, la începutul anului viitor.

Un nou sistem de apărare la mică distanță 

Conceput pentru a proteja platformele de amenințările aeriene aflate la mică altitudine, inclusiv drone, RAPIDFire este unul dintre puținele sisteme de apărare aeriană care pot, în mod autonom și automat, identifica și distruge o țintă folosind datele furnizate de un sistem de management al luptei. Cu un cartușier dotat cu muniție suficientă pentru aproximativ 30 de interceptări, sistemul oferă o putere de foc eficientă împotriva dronelor și a roiurilor de drone, evitând astfel uzura rachetelor sol-aer în cazul unui atac în rafale.

Datorită selecției automate, în timp real, a diferitelor tipuri de muniție, RAPIDFire este singurul sistem capabil să învingă toate tipurile de amenințări, inclusiv ambarcațiuni private, mine care plutesc la suprafață, nave, muniții, sisteme aeriene fără pilot, avioane de vânătoare, elicoptere de atac și rachete cu rază de până la 4.000 de metri.

RAPIDFire este extrem de precis și neutralizează amenințările fără riscul unor daune colaterale, datorită cuplării dintre sistemul de control al focului și turelă și, în cele din urmă, prin utilizarea muniției A3B (Anti Aerial Airburst).

Muniția A3B este cronometrată pentru eficacitate sporită împotriva tuturor tipurilor de ținte și nu poate fi blocată, bruiată sau declanșată neintenționat.

RAPIDFire este proiectat pentru tunuri CTA de 40 mm și e deja folosit de forțele armate ale Franței, Marii Britanii și Belgiei.

Sistemul RAPIDFire poate fi adaptat cu ușurință pentru platformele terestre, cum ar fi șasiul de camion CAESAR MkII. Datorită interfeței intuitive și capacității de tragere în mișcare, poate fi integrat fără probleme într-un sistem de apărare aeriană fix sau mobil, pentru a proteja unitățile de luptă la sol, precum și bazele militare, convoaiele logistice și bunurile de mare valoare.

Despre Nexter

Nexter, principala companie franceză de apărare terestră și unul dintre principalii jucători europeni din sectorul munițiilor, face parte din grupul KNDS. Domeniul său de activitate include, de asemenea, furnizarea de sisteme de arme și muniții pentru forțele aeriene și navale.

Grupul continuă să își aplice politica de dezvoltare internațională cu mai multe comenzi preluate în 2021, destinate pieței de export. În Franța, Nexter este pe deplin angajată în îndeplinirea obiectivelor programului SCORPION, prin modernizarea tancului Leclerc și prin dezvoltarea și producția vehiculelor VBMR GRIFFON și EBRC JAGUAR în cadrul asocierii comerciale temporare dintre Nexter, Thales și Arquus, precum și a VBMR SERVAL (cu Texelis).

Gama de produse a grupului include, de asemenea, vehicule blindate TITUS® și VBCI, sisteme de artilerie CAESAR® și 105LG1, muniție inteligentă (BONUS®, KATANA®), roboți și numeroase echipamente. Cifra de afaceri a Nexter pentru anul 2021 s-a ridicat la 1,3 miliarde de euro, dintre care 30% dedicată serviciilor pentru clienți, de la instruire și gestionarea flotei, la asistență și reevaluare. www.nexter-group.fr

 Despre Thales

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologii avansate care investește în inovare digitală – conectivitate, Big Data, Inteligență Artificială, securitate cibernetică și tehnologie cuantică – pentru un viitor în care să putem avea cu toții încredere, un element vital pentru dezvoltarea societăților noastre. Grupul oferă clienților – companii, organizații și guverne – soluții, servicii și produse care îi ajută să-și îndeplinească misiunile în domenii, precum: apărare, aeronautică, spațiu, transporturi, identitate și securitate digitală.

Thales are 81.000 de angajați în 68 de țări. În 2021, Grupul a generat vânzări de 16,2 miliarde de euro. www.thalesgroup.com

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.