Cum va arăta bugetul Uniunii Europene în perioada 2021 - 2027 3
Economic Ultima Ora

Cum va arăta bugetul Uniunii Europene în perioada 2021 – 2027

Eurodeputații insistă pentru un buget UE solid pentru 2021-2027, care să facă față provocărilor și să răspundă așteptărilor europenilor.

Pentru a gestiona criza fără precedent cauzată de epidemia de Covid-19, la 27 mai 2020, Comisia Europeană a propus un plan de stimulare economică în valoare de 750 de miliarde EUR, precum și un buget al UE de 1 100 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.

Planul de redresare urmărește să remedieze daunele aduse de pandemie și să investească într-o Europă verde, digitală și rezilientă. Propunerile au venit în urma solicitării Parlamentului ca Uniunea să ia măsuri îndrăznețe și decisive. Parlamentul și guvernele statelor membre ale UE reunite în cadrul Consiliului vor discuta planurile și vor stabili forma lor finală în negocierile viitoare. Bugetul garantează că Uniunea Europeană are mijloacele financiare pentru a susține programe și proiecte în beneficiul europenilor.

Uniunea sprijină fermieri, orașe, regiuni, studenți, cercetători, companii și ONG-uri din întreaga Europă.

Cum va arăta bugetul Uniunii Europene în perioada 2021 - 2027 4

Actualul buget UE pe termen lung se încheie pe 31 decembrie 2020. Comisia Europeană a prezentat în mai 2018 o propunere pentru următoarea perioadă de finanțare: 2021-2027. Parlamentul European și-a adoptat poziția în noiembrie 2018 și a reconfirmat-o în octombrie 2019. Statele membre, reunite în cadrul Consiliului, nu au convenit încă asupra unei poziții, prin urmare negocierile între instituții nu pot începe.

După summit-ul UE din 20-21 februarie, care a fost dedicat bugetului UE pe termen lung, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a spus că Parlamentul este dezamăgit de eșecul Consiliului European. Parlamentul a insistat întotdeauna că, pentru ca UE să poată răspunde așteptărilor cetățenilor și pentru a-și respecta angajamentele, trebuie să aibă mijloacele necesare pentru a investi în viitorul UE.

Una dintre întrebările cheie este unde finanțarea UE îi va servi cel mai bine pe europeni. Deputații doresc să mențină finanțarea pentru fermieri și regiunile mai sărace la nivelul actual. Politica agricolă comună este finanțată exclusiv la nivelul UE și își propune să ofere produse alimentare sigure și de calitate, precum și venituri decente pentru fermieri, în timp ce sprijinul pentru regiunile mai puțin dezvoltate promovează solidaritatea și garantează că toată lumea beneficiază de piața unică.

Dar Uniunea Europeană se confruntă și cu alte provocări, unele dintre ele noi, precum dezvoltarea tehnologiilor digitale, migrația și securitatea, care au nevoie de investiții adecvate.

Parlamentul dorește intensificarea și finanțarea adecvată a acțiunilor climatice din bugetul UE, pentru a facilita o tranziție echitabilă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Deputații mai solicită investiții suplimentare în domenii precum tineretul, cercetarea și inovarea și IMM-urile.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.