A patra revoluţie industrială: Electrocasnicele vor ştii să producă bani pentru proprietarii lor!
Economic Social Ultima Ora

A patra revoluţie industrială: Electrocasnicele vor ştii să producă bani pentru proprietarii lor!

Nu este o glumă gen ”munca e pentru maşini”! Este un proiect internaţional de a pune maşinile electrice din gospodării să participe la echilibraera reţelei electrice, contra cost, în beneficiul proprietarului gospodăriei.

Pentru început trebuie spus că folosind electrocasnice inteligente, la fiecare 100 de lei cheltuiţi pe energie electrică se vor câştiga 40 de lei.

Ce însemană inteligenţa în acest context? Reţaua naţională de energie electrică este formată din producători, transportatori, distribuitori, furnizori, consumatori şi… responsabili de echilibrare. Rostul acestora din urmă este să asigure echilibrul dintre producţia şi consumul de energie electrică. Dacă se produce mai mul decât se consumă, reţeua intră în colaps. Dacă se consumă mai mult decât se produce, de asemnea reţeaua cedează. Fenomenul se numeşte tehnic Black-out şi este foarte periculos. În paranteză trebuie menţionat că România a trecut printr-un asemenea fenomen în toamna anului 1977, când un black-out a a paralizat întreaga reţea naţională timp de câteva ore şi a produs pagube mai mari decât cutremurul din martie, acelaşi an.

Tot în perioada lui Ceuşescu, pe al mijlocul anilor ’80 populaţia a început să se confrunte cu întreruperi de curent seara, în momentele de vârf de consum. Acesta a fost unul din motivele pentru care a căzut Ceauşescu – semn că nu e de glumit cu nevoile de bază ale poporului. De ce se lua curentul: din cauză că industria fusese supradimensionată, iar unităţile producătoare de energie nu puteau ţine pasul cu marii consumatori. Ce faci când ai mai mulţi consuamtori decât poţi produce? Mai reduci din consumatori! Primii care puteau fi deconectaţi erau, desigur, casnicii, pentru că la vremea aceea poporul era considerat doar populaţie…

În fine, există momente când se produce mai multă energie decât se poate consuma, cum este cazul actual în România, când se produce multă energie eoliană şi fotovoltaică. În asemenea situaţii, anumite unităţi producătoare de energie, în special hidrocentralele şi termocentralele îşi ţin turbinele în aşteptare. Această aşteptare trebuie plătită,de aceea avem pe facturile de energie rubrica ”cogenerare”. În momentul în care cerul este înnorat şi nu avem energie fotovoltaică sau nu bate vântul şi nu avem eoliană, dăm drumul api din baraje peste turbine şi avem energie d ela hidrocentrale. Când nu avem nici apă din cauza secetei, atunci punem în funcţiune termocentralele pe combustibili fosili.

Echilibrare se face şi prin preluarea surplusului apărut în reţea de anumite consumatori în funcţie de consumul în orele de vârf sau orele cu un consum redus. În această schemă de echilibrare vor intra şi aparatele electrice din casele noastre.

Există mai multe experimente în derulare în acest sens.

 A patra revoluţie industrială: Electrocasnicele vor ştii să producă bani pentru proprietarii lor!

”Ideea de bază este ca electrocasnicele să consume mai puţin la orele de vârf şi mai mult noaptea. În felul acesta vor participa la echilibrarea reţelei, echilibrare care se face contra contra cost. Anul trecut, la Grenoble, s-a desfăşurat un test pentru pe această temă. Aparatele casnice inteligente au înglobat un CIP care este coenctat la un server. Serverul are acces la piaţa de energie care ştie cu o zi înainte cum vor fi preţurile în următoarele 24 de ore şi optimizează factura de energie în fuincţie de aceată piaţă. Maşina de spălat nu va mai porni ziua, ci noaptea, singură, când energia este mai ieftină. Gospodina poate pune rufele în maşină, o închede şi o lasă aşa, restul e treaba aparatului. Frigiderul, de asemena, va răci la minus zece grade noaptea, când e curentul ieftin, iar ziua va răci la minus trei grade, iar prin frigul înmagaziant se va regla în interior un ambient care va proteja alimentele, cu un consum de curet mai ieftin. Legătura dintre CIP-ul aparatului casnic şi serverul central se va face prin Internetul obiectelor, un tip de reţea de comunicare separată de Interentul nostrum, care va funcţiona prin intermediul conductorului de energie electrică, există deja experimente în acest sens. Pe scurt, ceea ce am atrătat mai sus face paret din ”a patra revoluţie industrială” în care intră omenirea, temă dezbătută în aprilie la Hanovra. Vom începe să renunţăm la confort, adică la tradiţia europeană de viaţă, în favoarea banilor, un concept american de viaţă. În România avem experimete la un conac din Zăineşti şi un motel la Voroneţ. Deocamdată se lucrează la un model matematic care să anticipeze consumul”, a spus dr. inginer Dan Apetrei, specialist în energetică şi directorul firmei de echilibrare energetică Elasaco.

Italienii, de pildă, vor să fabrice maşini de spălat pe care să le vândă cu tot consumul de energie electrică. Adică noi îţi dăm o maşina de spălat şi îţi plătim şi consumul energetic al aparatul, dar ea va funcţiona când săpunem noi!

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.