HALUCINANT: Consiliul Legislativ, instituţia ai cărei șefi sunt numiți pe viață! 1
#coronavirus Justiție Ultima Ora

HALUCINANT: Consiliul Legislativ, instituţia ai cărei șefi sunt numiți pe viață!

Deşi pare haluciant, există o instituţie publică în România a cărei conducere este numită de Parlamentul României în baza unei legi care nu prevede nici cât este durata mandatului și nici procedura de revocare din funcţie!

Consiliul Legislativ şi-a început activitatea la 1 aprilie 1996, ca organ consultativ de specialitate al Parlamentului, înfiinţat în temeiul art. 79 al Constituţiei din 1991 şi având ca principale atribuţii avizarea proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României.

Celelalte atribuţii ale Consiliului Legislativ sunt prevăzute în Legea nr. 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

În fapt, a fost vorba de o reluare a activităţii acestei instituţii cu vechi tradiţii, întrucât un prim Consiliu Legislativ a început să funcţioneze la 1 ianuarie 1926, în temeiul Constituţiei din 1923.

Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, Consiliul Legislativ s-a alăturat în anul 2007 familiei organelor cu rol de avizare legislativă din statele membre, devenind membru cu drepturi depline al Asociaţiei Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Uniunea Europeană.

Legea de funcționare a Consiliului Legislativ prevede doar procedura de numire în funcție a conducerii instituției

Potrivit articolului 9 alineatul (2) al actului normativ, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere.

Legea mai prevede că ”funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier şi de expert sunt incompatibile cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior”.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie, în caz de încălcare a prevederilor art. 20, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege”, se mai arată în legea de funcționare a Consiliului Legislativ, la articolul 21.

Preşedintele instituţiei, Dragoş Iliescu, în vârstă de 77 de ani, se află în conducerea Consiliului Legislativ încă din anul 1995.

Recent, Parlamentul României a făcut alte două numiri…pe viaţă, conform legislaţiei în vigoare. Toni Greblă este preşedinte al Secţiei de Drept Privat la Consiliul Legislativ, iar Mariana Moţ este preşedintele Secţiei de Drept Public, funcţiile acestora fiind asimilate celor de secretar de stat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.