Accesul gratuit la sursele de apă subterană pentru irigații în beneficiul agricultorilor, statuat prin lege 1
#coronavirus Politic

Accesul gratuit la sursele de apă subterană pentru irigații în beneficiul agricultorilor, statuat prin lege

PSD Ialomița obține un nou succes la nivel legislativ grație căruia fermierii vor beneficia și de alte avantaje în lupta cu factorii de mediu deloc prielnici pentru dezvoltarea culturilor agricole din acest an.

Proiectul de lege inițiat de senatorul PSD, Marian Pavel, privind completarea art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996 și care vine în sprijinul susținerii activității agricole a majorității fermierilor atât pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, cât și pentru o perioadă de șase luni de la încetarea acesteia, a fost adoptat cu majoritate de voturi și de Camera Deputaților, for decizional în această speță. Legea urmează să fie promulgată de șeful statului.

”Am venit la proiectul colegului Marian Pavel în plus cu două amendamente admise în Comisia pentru mediu, acestea fiind necesare pentru ca utilizatorii de ape subterane pentru irigații să fie scutiți de la plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, precum și de la taxele pe care le presupune obținerea avizelor de gospodărire a apelor. De asemenea, țin să subliniez că, pe lângă economiile financiare pe care agricultorii si micii fermieri le vor face, termenele de întocmire a proiectelor și de eliberare a avizelor vor fi reduse la jumătate”, oferă mai multe amănunte deputatul ialomițean, Ștefan Mușoiu, despre facilitățile pe care le-a obținut pentru fermieri în Parlament.

Ștefan Mușoiu își susține demersul legislativ argumentând că această modificare a legislației în vigoare, prin derogare temporară, este necesară având în vedere că seceta pedologică extremă a afectat, în acest sezon agricol, peste 40% din suprafața arabilă, iar sistemul de irigații necesită ample lucrări de refacere și întreținere. ”Trebuie să oferim această șansă în plus fermierilor, dar și României, pentru că țara noastră nu doar că ocupă o poziție importantă în ansamblul agriculturii europene, dar acest domeniu de activitate contribuie, anual, în mod decisiv la creșterea PIB-ului intern”, a mai precizat deputatul PSD.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.